Задържаха прокурор и служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанието“, за участие в престъпна група

Плевенският прокурор Димитър Захариев е задържан в София от Бюрото за защитени свидели и му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата, съобщи btvnovinite.bg
Паралелно с това, при акция на ГДБОП, в Плевен е задържан и служител от Главна дирекция „Изпълнение на наказанието“, обвинен за участие в същата престъпна група и за закана за убийство към негов колега.
Димитър Захариев е бил задържан веднага след като е приключило негово дело в Софийския градски съд. Той е подсъдим за упражняване на принуда към свидетел, уточни Цацаров, цитиран от БТА.
Специализираната прокуратурата ще направи всичко възможно, за да не позволи лица, които защитават интересите на държавата да заплашват свидетели и да подпомагат дейността на организирани престъпни групи, коментира Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура.
Той обясни, че Захариев и второто задържано лице са обект на разследване още от края на 2016 г. По думите на Гешев задържаният прокурорът е помагал с логистика и е присъствал на срещи на организираната престъпна група, главните членове на която са задържани през април.
Във връзка със започналите разговори на президента Румен Радев с представители на съдебната власт по темата „Съдебна реформа“, главният прокурор съобщи, че в сряда от 11 ч. той също ще се срещне с него. „Президентът е държавен глава, не можем да говорим за роля на президента в съдебната реформа, имам предвид пряка роля и намеса“, допълни Цацаров.


image0 (9K)