Завършиха изборите в Турция – последни новини

В Турция в момента се броят гласовете по време на първите едновременни парламентарни и президентски избори в страната.

[ad id=“225664″]

Повече от 56 милиона души са имали право да гласуват на изборите в неделя, в повече от 180 000 са избирателните урни в Турция.

Както по-рано заяви Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще търси нокаут за първи кръг и общо мнозинство за управляващата партия „Справедливост и развитие“. Но и двете тези цели са под съмнение в лицето на енергичната кампания на своя съперник от светската Републиканска народна партия, Мухаръм Инсс.

[ad id=“263680″]

Ето последните неща:

Гласуването завърши и избирателните секции са затворени в цяла Турция в 17:00 местно време.

Няма паралелно преброяване.

Изброяването на гласовете е в ход, а първите резултати се очакват след няколко часа.

Някои реакции:
Ахмет Касин Хан, професор по международни отношения в университета „Кадир Хас“ в Истанбул, казва, че изборите са основен тест за Ердоган в лицето на възобновена опозиция.

„За по-добра част от последното десетилетие виждаме за пръв път в опозиция“, каза той пред „Ал Джазира“ от Истанбул.

„Днешните избори са конкурентни благодарение на този импулс от страна на опозицията, който доказва устойчивостта на турската демокрация“.

Някои нарушения на изборния ден:
Върховният избирателен съвет на Турция (YSK) обяви, че ще разгледа жалбите, свързани с въпросите за безопасността на изборите в района Suruc в югоизточната провинция Sanlurfa, вследствие на искания за манипулиране на гласуването.

„Ние предприехме необходимите инициативи за започване на административни и съдебни процеси във връзка с предполагаеми опасения за безопасността в някои избирателни секции в Суурук“, казва ръководителят на YSK Сади Гувен.

Превод от Ал Джазира – Зарата


image0 (9K)