Журналист от ГЕРБ: Убийството на Виктория бе използвано за дестабилизация на управлението

„Трагедията бе използвана за дестабилизация на управлението. Но без факти много хора олекнаха“, каза журналистката Диана Саватева, депутат от ГЕРБ.

[ad id=“225664″]

Новината за убийството на Виктория Маринова се изстреля по света с дописването на нейната биография. Част от българските медии се изкушиха да си докарат повече читатели, зрители, в името на няколко клика повече, и раздуха информацията за журналистическата кариера на жертвата. Получи се една абсолютно тенденциозно погрешна информация. Така обобщи медийната възбуда около убийството на Виктория Маринова в Русе депутатът от ГЕРБ Диана Саватева.

„Ние уважаваме паметта на един загинал човек, на една прекрасна жена и майка, когато дописваме биографията й, както ни е изгодно на нас. Колегите са били подведени, че тя е водела предаване, и за да не изостанат, и те са го написали. Това е по-невинната част от версията. Досега нито убийството на Вероника в Търново, нито убийство на 10-годишно дете в Бургас, в Слънчев бряг загина жестоко барманка – те не влязоха в световния новинарски обмен. А това влезе, защото отпред бе изведена една несъществуваща биография“, посочи журналистката, депутат от ГЕРБ.

[ad id=“263680″]

„Мисля, че това е един голям урок за нас, няма да заклеймявам някои медии – наши или чужди, но е урок за всички, които сме посветени на тази професия. Разпростравянавето на информация е огромна отговорност, трябва да се провери надеждността на източника“, отчете Диана Саватева.

Според нея липсата на доверие към институциите не се е оказала решаващия фактор в случая. „Липсата на доверие не е нов проблем. Но в случая не това бе основното. Липсата на доверие може би донякъде подпомогна, но истината е в че в крайна сметка напред бе изкарана една манипулативна информация“.

„Искам да кажа нещо по-лошо – тук няма поръчково убийство, има криминално престъпление, но пак продължават инсинуациите. Изключително важно е зрителите и читателите да са подготвени за тези фейк атаки, които са всеки ден. А че случаят бе използван политически, в това няма съмнение.

Очевидно тези опити непрекъснато да се създава напрежение са почти ежедневни. Работата на опозициията и партиите извън Парламента е да търсят кусури на управляващите, но когато няма факти, те олекват. Много хора олекнаха! Опровергаването на такъв фейк е много трудно. Това е огромно предизвикателство и за нашата професия – трябва да си проверяваме информацията. Отнема време, но трябва да го правим“, призна Диана Саватева.

[ad id=“236999″]

„На мен самата 70% от работата ми са били криминални репортажи. Тук беше абсурд да се лансира версията за поръчково убийство. Но когато едната версия се напомпа с повече фактология, се деформира информационната картина. Имаше няколко факта, които отхвърляха страшно поръчково убийство – оставения биологичен материал, от който бе извлечена ДНК. И чак такава дива конспирация: да се наеме убиец да го направи, а другите да се скрият – това е фантасмагория“, подреди фактите журналистката.


image0 (9K)