Живко Тодоров: Да напълним индустриална зона „Загоре“ с бизнес и да дадем начало на разширяването й

Кметът Живко Тодоров:  Да напълним индустриална зона „Загоре“ с бизнес и да дадем начало на разширяването й. Гледаме години напред за развитието на Стара Загора

„За нас основна цел е да напълним индустриална зона „Загоре“ с бизнес и да дадем начало на разширяването й, защото това, което се случва в комплекса „Марица-изток“ ни кара да мислим за 30 години напред“, каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на дискусията „Среща на бизнеса в Стара Загора и региона“.

По думите му икономиката на един град е сърцето на неговия организъм  и от него зависи развитието му. Общината е изцяло зависима от данъците, които плащат бизнеса и гражданите. Колкото повече бизнес има на територията на една община, толкова повече данъци, съответно инвестиции могат да се правят. „Затова за нас е важно да поддържаме добър диалог с бизнеса да имаме инвестиции, да диверсифицираме икономиката на Стара Загора“, каза още Тодоров. Според него профилът на региона е интересен, има много бизнес. Отделно комплексът „Марица-изток“ е в непосредствена близост, а  там работят много хора, много бизнес е свързан с енергетиката. Заради новите тенденции в Европа, свързани с повишаване на цената на въглеродните емисии, се появяват определени проблеми, към които ръководството на общината не може да бъде безучастно.

[ad id=“225664″]

Според Тодоров, това че Стара Загора е на второ място по средна работна заплата в страната,  не бива да успокоява. Стара Загора се отличава с това, че работната заплата е висока и безработицата е ниска. Затова трябва или да се привлече работна ръка отвън или да се повиши конкуренцията отвътре, което ще доведе до повишаване на заплащането. Трябва да се търсят инвеститори, чиито производства са с висока принадена стойност. Вече се водят разговори с пет компании, очаква се Общинският съвет да приеме Подробен устройствен  план (ПУП) на индустриалната зона и след това да се определят терените. Изграден е добър модел за управлението й, в него не влизат политически лица. „Очаквам следващата година да има дерогация за въглищните централи, но подготвителната фаза трябва да започне сега“, категоричен бе Тодоров. Според него Професионалните гимназии в Стара Загора също трябва да бъдат реформирани, има идея да се оформи, заедно с бизнеса, една Професионална гимназия, която да произвежда кадри нужни на местния пазар на труда. „Имаме вече разговори с министъра, разговаряме с Клуба на работодателя и КРИБ. Професионалните гимназии трябва да започнат да произвеждат кадри, от които има нужда бизнеса“, каза още кметът.

Живко Тодоров съобщи още, че Община Стара Загора ще търси финансиране от Фонд на фондовете (ФМФИБ) за реконструкция на т. нар. Руски пазар в града, вече има готов проект и инвестицията ще се връща във времето в общината.  „Аз смятам, че общините харчат много по-добре, отколкото някои държавни органи. Те са много по-добре контролирани, от Общинския съвет, медиите“, каза той. По думите му болницата има тричленен борд, които харчат годишен бюджет много по-голям от този на някои общини, а в общинските съвети има различни политически партии, които следят как се изразходва всеки лев, както и медиите.

[ad id=“236999″]

По въпроса за публично-частното партньорство, което се разискваше по време на дискусията, Тодоров поясни, че са малко примерите за успешно такова партньорство, защото законодателството е пречка-инвеститорите искат облекчения, а държавата силно ограничава общините да ги дават. „Законодателството не позволява творчество и конкуренция. Необходима е регионална политика, която наистина  да е насочена към регионите“, категоричен бе кметът. Той даде пример с това, че сега младите специалисти се насочват към София или в чужбина. „Трябва да се направи конкретна стратегия , законодателство, което позволява творчество. Да се води по-целенасочена регионална политика, която да спре процеса на изтегляне на хора“, обясни кметът. Задължителна е и реформата във висшето и в професионалното образование.

На срещата стана ясно още, че бизнесът в Стара Загора работи отговорно и Общината помага много. В момента индустриалната зона има 115 дка, но има подготовка за още 110 дка. Там обаче няма да се няма да се допускат фирми, чието производство замърсява околната среда.

По време на дискусията участниците във форума разискваха и проблемите свързани с инвестициите, създаването на нови фирми, комуникацията с бизнеса, технологиите и новите индустрии в Стара Загора, както и потенциалът на земеделието в региона.


image0 (9K)