Живко Тодоров: Визията за Стара Загора не включва гето в „Лозенец“

Имаме дългосрочна визия за града си, а тя не включва образуването на гето в тази част на града, до което води наличието на незаконни постройки, обясни днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Това стана преди началото на акцията по събаряне на 54 незаконни постройки в местността „Карасиврия“ на квартал „Лозенец“. С тях премахнатите от неговата администрация ромски къщи извън закона ще станат общо 226.
Община Стара Загора е връчила предизвестията на собствениците им още  преди 6 месеца. Някои от тях са започнали сами премахването им, останалите бяха предупредени да освободят помещенията от имущество и домашни животни. EVN и ВиК също са предупредени да прекъснат снабдяването с ток и вода.
Извървяна е цялата законова процедура, отнела общо около година и половина. Тези постройки няма начин да бъдат узаконени. Акцията има превантивен характер, целта е да покажем, че не може да се строи незаконно, обясни на мястото пред журналисти кметът Живко Тодоров, потвърждавайки решимостта на администрацията да се справи с нерешения от много години проблем.

Той припомни, че от началото на първия му мандат досега са премахнати 172 незаконно построени ромски къщи в кварталите „Лозенец“ и „К. Ганчев“. На всички желаещи е предложено да си закупят терени, отстъпено право на строеж и да си изградят законни жилища, за които да заплащат данъци.
В 21 век не може да се живее в постройки, които са опасни за обитателите си, добави кметът, като уточни, че по ОУП мястото е зелена площ и трябва да остане такава. Твърдо решени сме да се справим с този проблем, каза той. По думите му, след края на акцията теренът ще бъде разчистен от общинските служби.
В различни етапи на процедура по премахване на незаконното строителство са близо 200 постройки в ромския квартал „Лозенец“. Следващата година предстои да бъдат съборени още 93, каза кметът, като добави, че никой не е заявил желание за настаняване в общински жилища. Имаме различни варианти, подготвени сме за случая, добави той.

Живко Тодоров обясни, че жителите на местността са били регистрирани още преди 20 години там, а практиката за масова регистрация на един и същ адрес, вече е преустановена.


image0 (9K)