Жена си поръчала болничен по телефона у нас, докато е в Испания

Жена си поръчала болничен по телефона у нас, докато е в Испания. Хванаха я след сигнал от “бдителна гражданка”

Жена от врачанско село си е поръчала по телефона от Испания да ѝ бъдат пуснати болнични за пред българския работодател. Тя стимулирала лекарите със 100-200 лв., съобщава 24 часа
От НОИ веднага проверили в полицията дали врачанката е напускала страната. Оказало се, че е заминала на 11 май през ГКПП Калотина и се е върнала през летище София на 18 юли. През това време първо е издаден болничен от МБАЛ от 5 май до 1 юни с диагноза двустранен лумбосакрален радикулит, изискваща хоспитализация за 6 дни. След това медицински център дал втори болничен с диагноза увреждане на лумбосакралния плексус. Болничните за около 600 лв.
са оспорени от НОИ, а жената не е имала възражения.
“Проверявахме дни наред, но тя не бе нито в дома си, нито на работното място, съседи и познати мълчаха и повдигаха рамене на въпроси дали е в чужбина”, разказва Илиян Петров от НОИ.
Тридневните болнични, които се плащат от работодателите, са се увеличили пък почти двойно през последните 4 г. Това показва анализ в информационния бюлетин на НОИ.
Заради това и бизнесът натиска да спре да плаща вече болничните за първите дни от отпуска още от следващата година. Според фирмите трябва да има изчаквателен период от един до 3 дни, в които болничният да не се плаща въобще. През миналата година са платени около 557 млн. лв. за обезщетения по болест, което е с над 195 млн. лв. повече от 2014 г.


image0 (9K)