Жега в БСП, Нинова усмирява вътрешнопартийната опозиция на пленум

Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори, да предложи алтернативен бюджет и на начертаен план-график за пряк избор на лидер през май следващата година.

От 1-ви декември започва провеждането на вътрешнопартиен вот – тръгват отчетно-изборните конференции по места преди конгреса и прекия избор на лидер догодина през април. Това предвижда план-графикът, който ще бъде обсъден от Националния съвет днес.

По устав БСП избира органите си на всеки 4 г., което се пада през 2020 г. Затова от 1 декември до края на февруари ще се проведат събранията на основните партийни организации и на общинско ниво, а след това през март – областните конференции. Освен смяна на ръководството си последните трябва да излъчат и делегатите за конгреса догодина, който се очаква да се проведе до 15 май.

През април пък трябва да се проведе прекият избор на лидер, който бе въведен по настояване на Корнелия Нинова. За вътрешното гласуване пленумът трябва да приеме специален правилник.

Конгресът постави задачата на Националния съвет и се очаква документът да е готов за следващия пленум през декември.

Анализ за изборните резултати ще представи пред пленума зам.председателят на партията Кирил Добрев. В него ще бъде посочено, че партията е сечелила нови областни центрове и има повече кметове от 2015 година.

Заседанието на Националния съвет се очаква да е напрегнато.

От вътрешната опозиция на Нинова обявиха, че са подготвили алтернативен анализ за представянето на партията на местните избори, с който искат оставката на лидерката и на предизборния щаб. Документът бил подкрепен от близо 50 червени опозиционери, като само 23-ма са го подписали. С него се критикува ръководството, че си е поставило занижени изборни и политически цели, а действията му превръщали БСП от масова и програмна в регионална и електорална партия.

Сред подписалите се са Сергей Станишев и Михаил Миков, както и други представители на вътрешната опозиция като Атанас мерджанов, Ангел Найденов, Димитр Дъбов, Георги Божинов и Борилав Гуцанов, заедно с настоящи депутати от левицата.

Вчера обаче от пресцентъра на „Позитано“ 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства.

„Във връзка с медийни публикации, съдържащи доклад и подписка с искане за оставки на ръководството на БСП, членове на левицата сигнализираха в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Нещо повече – разбрали са за текста и присъствието им в списъка от имена от медиите.“ Това се казва в съобщение на пресцентъра на БСП от 16 ноември.

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев – член на Националния съвет, съобщи БНР. Причината за исканите оставки е „провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България“. „Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас“, се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП.

Депутатът от БСП Александър Симов нарече писмото „кабинетно размишление“, което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

Левицата ще представи в парламента и алтернативен бюджет за 2020 година.

„Алтернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет, е европейски. Той отговаря на добрите европейски практики“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио. По думите му от 2010 година ГЕРБ не са променили данъчната политика и по същество те нямат политика, тъй като фискалната политика означава тя да бъде съобразена със структурата на икономиката.

Според евродепутата Иво Христов, „тъкмо хората, които завлякоха БСП на дъното, в момента са вътрешните критици на изборните резултати, а това е неубедително“.

„По времето на Сергей Станишев, който твърди, че БСП се е капсулирала, партията не беше изолирана; управляваше в т.нар. „Тройна коалиция“ с познатия печален край. Ако това е цената на коалиционните споразумения, не мисля, че си струва да бъде плащана“, обясни Христов пред Дарик Радио.

Лидерският пост на Корнелия Нинова не изглежда застрашен. Националният съвет не може да решава за оставка на лидера, но понякога при изборни загуби той е искал вот на доверие. Близки до Нинова се съмняват, че ще се стигне до такъв ход днес.

Епицентър


image0 (9K)