ЕС ще инвестира 500 млн. евро в общи проекти за военно оборудване

Европейският съюз се готви да инвестира в общи проекти за военно оборудване Сътрудничеството в отбраната е стара идея, която добива реални измерения. Евродепутатите обсъждат заделяне на европейски средства за иновативно военно оборудване.

[ad id=“263680″]

Опитите за интеграция във военната област датират още от 50-те години на ХХ век, но неуспехът на инициативата за изграждане на обща европейска армия тогава охлади ентусиазма за близо половин век.

През последните две десетилетия стремежът към сътрудничество отново се засили и Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO) е последният проект в тази насока. Сега се създават възможности за съвместно финансиране на разработването и закупуването на военно оборудване като дронове за морско наблюдение.

[ad id=“218001″]

От ЕП съобщиха, че разглеждат предложение, което ще създаде програма за развитие на европейската отбранителна индустрия, информира сайтът Фрог нюз. В нейните рамки се предвижда да бъдат заделени 500 млн. евро от бюджета на ЕС за 2019-2020 г., които ще се използват за създаване на нови технологии и за придобиване на оборудване. Очаква се по-късно сумата да нарасне на 1 млрд. евро годишно.

Комисията следва да предложи през 2018 г. програма за субсидиране на съвместни изследвания в областта на отбраната с годишен бюджет от 500 млн. евро след 2020 г. Към момента е в ход тестова изследователска програмаза 2017-2019 г., която разполага с 90 млн. евро.

В резолюция относно политиката на ЕС за сигурност и отбрана, приета през декември 2017 г., Парламентът подкрепи усилията за координация на инвестициите в отбрана и за избягване на дублирането на разходи. Депутатите подчертаха, че общите разходи за отбрана на 28-те страни от ЕС се равняват на 40% от военния бюджет на САЩ, но те успяват да произведат само 15% от способностите, които си осигурява САЩ. Това „показва наличието на много сериозен проблем по отношение на ефективността“, отбеляза текстът.

[ad id=“218548″]

Комисията по промишленост обсъди темата с експерти на 22 януари. „Ние трябва да си сътрудничим по-добре по иновативни проекти и да защитаваме по-добре нашите технологии и ноу-хау“, каза депутатката Франсоаз Гростет (ЕНП, Франция), която отговаря за изготвянето на позицията на Парламента.

 


image0 (9K)