Ердоган: Ще изградим по-голяма държава с помощта на Аллах

Турският президент заяви, че страната му ще оспори всички условия по Лозанския договор, пише Vesti.bg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор*. Това той сподели пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността.
„Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“, обяви турският държавен глава.
Той специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 000 кв.км. „И това стана в Лозана под носа ни.
Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост.
Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“, посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“.
По-нататък в словото си той подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път Ердоган обвини ЕС в намеса във вътрешните работи на страната и в покровителство над терористите и техните депутати, избягали в Брюксел.
„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен.
Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Да не ни връзват кусур, обаче ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, категоричен е турският президент.
Междувременно в Анкара започна съдебният процес срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен
и 72 от привържениците му, обвинени за опита за военен преврат от 15 юли т.г.
Разследването е доказало намеренията им да завземат държавните институции и чрез подриване на конституционния ред да установят авторитарно, тоталитарно кланово-олигархично управление на обществото, както и че организацията ФЕТО е създадена именно с цел да свали правителството на страната.
Защитникът на Гюлен Алихан Унджу, ангажиран от адвокатската колегия в Анкара да представлява проповедника в съда, се оттегли.


image0 (9K)