Ердоган: Турция ще се бори докрай с тероризма в Северна Сирия!

Турция ще продължи операцията „Извор на мира“, докато последният терорист, свързан с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и нейния сирийски клон – Отрядите за народната самоотбрана (ОНС) не напусне Северна Сирия, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турският вестник Daily Sabah.

Ердоган подчерта, че нито САЩ, нито Русия са изпълнили напълно споразуменията, постигнати с Турция миналия месец, които предвиждат изтеглянето на бойците от ОНС близо до турската граница, подчертавайки, че Анкара ще продължи военната си операция, ако обещанията не бъдат спазени.

„Русия, както е добре известно, действа с режима на (Башар Асад), който на някои места е свързан с терористичните групировки на ПКК/ОНС. Тази връзка остава непроменена. Например, в Мамбидж – САЩ предварително ни обещаха, че ще прогонят терористичните групировки от този район в рамките на 90 дни, но след една и половина до две години, те все още са там. Благодарение на нашето разузнаване знаем какво се случва там “, каза той.

Подчертавайки, че ОНС не са се оттеглили от областите, посочени в споразумението, постигнато между Турция и САЩ миналия месец, Ердоган заяви, че ще обсъди въпроса по време на срещата си с Тръмп на 13 ноември, заедно с други теми, като например законопроект в Камарата на представителите за събития от 1915 г. и заплахите за санкции.

„Разбрах по време на нашия телефонен разговор в сряда, че Тръмп също е наясно с опитите да бъде сплашена Турция. Той (Тръмп) каза, че ще проучи въпроса и ще говори със служители за законопроекта. Той също ми предложи да обясня проблема на членовете на Камарата на представителите и на сенаторите. (След това) отидох още по-далеч и го помолих да се обърна пред Конгреса. Тогава той ме посъветва да проведа обширна пресконференция “, каза Ердоган.

Заявявайки, че Турция е отворила вратите си за близо 350 000 кюрди от Айн ал-Араб, който е известен още като Кобани, Ердоган каза, че „онези, които се представят като представители на кюрдския народ, не са помогнали на тези хора“.

„Ние се грижим за 3,6 милиона бежанци, предимно араби. Има също християни, арамейци, халдейци и язиди. От друга страна, Арабската лига провежда сесии и заема враждебна позиция срещу Турция. Някога да са харчили стотинка за тези хора? ”

Ердоган също припомни проекта на Турция за настаняване на голям брой сирийски бежанци в планираната зона за сигурност, като добави, че той обяснява подробностите на плана на всички лидери, с които говори по въпроса.

 


image0 (9K)