НАЙ-НОВИ:

Ердоган: Ние няма да сме затворници в собствената си държава! Влиянието на Турция трябва да излезе отвъд границите й!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган почете основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк на 78-ата годишнина от смъртта му. Той обаче допълни, че влиянието на страната ще върви добре отвъд границите на държавата, която той е създал, съобщава Агенция “Франс прес”, цитирана от “Блиц”.
Ататюрк, който е починал на 10 ноември 1938 г., основал Турция като светска държава през 1923 г. след края на Османската империя и загубата в Първата Световна война. Той остава като герой за много съвременни турци. По традиция животът в страната отново бе спрян за две минути от 9.05 часа, за да се отбележи смъртта му, с виещи сирени и спиране на автомобили на моста над Босфора в Истанбул.

Междувременно, хиляди хора се тълпяха, за да изразят уважението си в мавзолея на Ататюрк “Антикабир” в Анкара, където той е погребан след смъртта му в Долмабахче в Истанбул.

“Ние ще засилим повече и повече независимостта на Република Турция, която Мустафа Гази описва като своята най-велика работа и ни остави в наследство”, заяви Ердоган.

В емоционалната си реч, Ердоган също се върна към любимата си тема, че “Турция е по-голяма от Турция” и нейното влияние трябва да отиде отвъд физическите й граници.

“Нашите братя в Крим, в Кавказ, в Алепо и Мосул може да са отвъд нашите физически граници, но те са в границите на нашите сърца и в средата на нашите сърца”, заяви Ердоган.

“Мина век, откакто те са отделени от тази територия. Но надеждата за населението не изчезва. Ние няма да сме затворници в 780 000 кв. км”, допълни Реджеп Тайип Ердоган, правейки препратка към територията на съвременна Турция.

http://BNews.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Реформаторският блок обяви нов предизборен проект. Очакванията са Кънев също…