Епидемиологът д-р Валентина Цанева: До месец май коронавирусът в България трябва да отшуми

До средата на май епидемията от коронавирус в България трябва да отшуми заради предприетите навреме мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Това предполага епидемиологът и главен инфекционист на МБАЛ „Тракия“ в Стара Загора – д-р Валентина Цанева.

„Надявам се с тези навреме взети мерки да пречупим разпространението на заболяването и предаването му от човек на човек, както и да намалим напрежението в здравната система“, коментира тя в интервю за здравното предаване „Часът на Хипократ по БНР Радио Стара Загора“ днес.

„Всяко от познатите до този момент респираторни заболявания, като грипа, върлува средно около 10 седмици. Ако приемем, че в България епидемията с коронавирус е започнала в началото на март, би трябвало предприятите ограничителни мерки да дадат резултат и към средата на май месец вирусът да отшуми“, посочи Цанева.

Тя не е съгласна с тезата на някои специалисти, че населението трябва да бъде оставено да създаде т.наречения „колективен имунитет“ чрез свободно разпространение на вируса. Според д-р Цанева пример в това отношение е китайския град Ухан, от който тръгна световната пандемия, и който вече се е преборил със заразата. „Това е един над 15-милионен град, в който едва ли 70% от населението си е изградило имунитет след кризата. Пречупването на епидемията в Китай стана благодарение именно на тези сериозни ограничителни мерки, на сериозната дезинфекция. Това спря трансмисията от човек на човек и предаването на вируса беше прекъснато. Не пламна пламна цялата страна!

Според д-р Цанева е правилно спазването на строга карантина, спазване на мерките за сигурност, за да може вирусът да изчезне колкото се може по-скоро.

Д-р Цанева е един от малкото български лекари, които са работили в Центъра за контрол на заразните заболявания в САЩ през 2003 година, когато се появява един от опасните коронавируси. Тя дори е била доброволка в един от щабовете, в които са се обработвали пробите. „Тогава инфекцията се овладя за много кратко време и дори се загуби интереса към нея. Но като сегашната пандемия с COVID-19 не е имало.

Важно е не само физическото здраве на нацията да бъде съхрането, но и да не се пречупваме психически. Трябва да бъдем добри едни към други, да се подкрепяме и да не нагнетяваме обстановката с излишна информация, съветва още д-р Цанева. Според нея тази карантина е една възможност хората да си дадат почивка от напрегнатото ежедневие и в същото време да не забравят, колко много са медиците, които в момента работят под напрежение и голям стрес.


image0 (9K)