Енергийна инжекция за мозъка – 15 метода, които да приложите веднага!

Като отговорна свръх машина за всяко едно ваше безумно глупаво или свръх интелигентно решение или действие, вашият мозък има нужда от „презареждане“.

[ad id=“225664″]

Затова събрахме накуп 15 научно доказани метода, чрез които да заредите с енергия мисловният си инструмент, а умствената ви активност винаги да бъде в готовност за интелектуалното натоварване, на което сте подложени ежедневно.

1.Приемайте храни или добавки богати на витамин В12
Витамин В12 не просто зарежда вашето мозъче, но и поддържа неговите размери! С времето този важен орган става все по-малък, а витамин В12 се бори с този процес. Доказано е,че точно този витамин помага при подобряване на концентрацията и за развитието на критична мисъл.

2.Вечеряйте леко и рано – също като Силвестър Сталоун!
Ранната и лека вечеря – това не само е добър залог за здравословно хранене и приятна фигура, но и играе ролята на допълнително презареждане на мозъка. Ранната вечеря помага да заспите, тъй като организмът не се нуждае от активно преработване на храната. Не позволявайте на алкохола и обилната вечеря да попречат на съня ви, все пак той е изключително важен за мозъка! Освен това, ранната и лека вечеря осигурява равномерно подхранване на органичния ви компютър, без увеличаване на захарта в кръвта.

[ad id=“263680″]

3.Яжте повече бадеми
Бадемите често се наричат супер храна и за това си има причина. Като допълнение към безбройните полезни свойства, бадемите се явяват източник на витамин Е – антиоксидант, който помага да съхраните когнитивните функции в процеса на стареене. Освен това, в бадемите се съдържат аминокиселини и масла, които помагат на мозъка да поддържа концентрацията. Само внимателно с количествата – бадемите са много калорични.

4.Прекарвайте време с приятели и семейството
Да прекарвате време с приятели и роднини означава да поддържате в отлично състояние своето ментално здраве. Чувството на принадлежност и социална близост осигуряват енергия, вдъхновение и чувство на увереност, а те действат положително на невротрансмитерните ви процеси.

5.Слушайте музика
Много изследвания са доказали, че слушането на бавни и отпускащи мелодии забавят пулса и сърцебиенето, понижават кръвното и нивото на хормоните на стрес в кръвта. Страхотни приложения за музика може да откриете в статиите ни:

6.Медитирайте
Медитацията помага да се отпуснем и да свалим напрежението, а ежедневните медитативни практики понижават кръвното налягане и нивото на хормоните на стреса. Освен това, медитацията „дефрагментира” мозъка, след което мислите се подреждат и способността към обучение и преработка на информация се увеличава.

7.Пийте сок от ябълки
По данни от изследвания направени на животни в Масачузетския Университет, употребата на истински ябълков сок увеличава количеството на невромедиатора Ацетилхолин, което допринася за отличната ви памет. На основата на това изследване ябълковият сок е бил признат за един от най-добрите продукти, които може да добавите в порцията на възрастни хора и деца, защото той помага на тялото да изработи необходимите невротрансмитери, които поддържат паметта. Ябълките и ябълковия сок защитават умствените способности и понижават риска от болестта Алцхаймер.

[ad id=“236993″]

8.Отидете на масаж
Масажът е толкова полезен за мозъка и за цялото тяло като цяло, че е странно защо много от нас не си доставят това удоволствие.

Клинични изследвания са показали, че един-единствен 90 минутен масаж понижава пулса и нивото на кортизол и инсулин. Тоест, това приятно преживяване ще ви помогне да се отървете от стреса и ще помогне на мозъка да работи още по-добре.

9.Четете – книги!
Четенето е отличен начин да развиете своите умствени способности. Едно изследване безспорно доказва , че четенето сваля психическото напрежение с 68%, тъй като разумът ви потъва в света, описан в книгата, а в него не съществуват проблемите, който ви преследват всеки ден.

10.Изберете си творческо хоби
Благодарение на едно подобно хоби с творческа насоченост като четене, танци и т.н. ще ви помогне да се преместите в зона без натиск и правила.

Така ще позволите на мозъка си да получи необходимото зареждане. Писане на стихове и романи , рисуване и дърворезба – всяко творческо хоби може да стане отличен способ да презаредите безценната си невронна машина.

11.Физически упражнения
Това е моят фаворит сред най-добрите методи за презареждане на мозъка. Доказано е, че физическите натоварвания помагат да се концентрирате над важните за вас неща, да станете по-дисциплинирани и дори да развиете устойчивост към стрес.

Ако смятате всички останали способи, които изброихме по-горе за клишета и ала-бала простотии, и все пак искате да поддържате менталното си състояние на едно добро ниво – спортът, повярвайте ми, много ще ви помогне в тази задача.

12.Повече естествена светлина
Ако прекалено много работите при изкуствена светлина, това определено ще повлияе негативно на интелектуалния процес, а след това става трудно да се съсредоточите над каквото и да било. Променя се дори качеството на съня и то в лоша посока. Ако често работите на изкуствена светлина не пропускайте случай да излезете на слънце – истинските слънчеви лъчи поддържат настроението и зареждат мозъка.

[ad id=“218548″]

13.Повече секс разбира се…
Всички знаят, че секса е нещо страхотно, но много хора дори не се досещат, че това без съмнение приятно занимание, е още и отлично зареждане на мозъчната ни активност. Сексът помага да се избавим от главоболието, да понижим нивото на стрес, отлично да се наспим и да увеличим притока на кръв към мозъка.

14.Разхождайте се сред природата
Разходката е не само физическа активност, но и отличен способ да се заредите с енергия. Изследване на психолози от Мичиганския университет показало, че дори в студено време, разходката сред природа подобрява паметта и вниманието с цели 20%.

А ако не вземете със себе си телефон или таблет, то раздвижването навън ще се превърне в отлична почивка и презареждане.

[ad id=“263680″]

15.Забравете многозадачността – тя и без това е невъзможна
Когато се опитвате да изпълнявате няколко задачи едновременно, вниманието и концентрацията ви са далеч от оптималните. Многозадачността влияе доста лошо на продуктивността, на мозъка също. Тя „затваря” вашата памет и ви става трудно да разграничавате задачите по степен на важност.

Въпреки това, опитите да работите в режим на многозадачност провокира създаването на стресови ситуации, което влияе изключително негативно на работата на мозъка. Извод: престанете да правите няколко неща едновременно.

Вече чувам някои от вас да си казват – „Хм, поредните клишета!“ Но ако това са клишета, колко от тях прилагате. Изобщо полагате ли някакви грижи за вашето менталното състояние? Ако да, споделете какви в коментарите. Благодарим!

Източник: https://www.lifehack.bg/lifehealth/kak-da-prezaredite-mozaka-si/


image0 (9K)