Емануил Йорданов: Концепцията на Гешев е противоречива, липсва й конкретика

Концепцията за работата на прокуратурата, предложена от единствения кандидат за обвинител №1, Иван Гешев, е противоречива. Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в предаването „Тази сутрин” по бТВ. По думите му, документът е пълен с общи изрази и липсва конкретика.

„Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона. Дълго време се надявах, че следващият главен прокуро ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата. За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам”, каза бившият вътрешен министър.

По-добър диалог с МВР и съда, засилена борба с корупцията, с организираната и битовата престъпност. Това са част от опорните точки в концепцията.

„Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. И сега присъствието е прекомерно. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата съдба – дали срещу него има осъдителна присъда”, посочи Йорданов.

Според него в концепцията не се споменава нищо за обезщетенията, които държавата плаща за вредите, причинени на гражданите от действията на прокуратурата.

„Последните три дела, които моите клиенти са водили срещу прокуратурата, след оправдателни присъди – обезщетенията, които са присъдени са над 50 хил. лв. Реално не ги плаща прокуратурата, а ние”, каза Йорданов.

Той коментира още, че предложението на няма наказателна отговорност за провокация към подкуп, не е сериозно.

„Прокуратурата среща много разбиране в управляващото мнозинство в парламента и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до сериозни нарушения на правата на гражданите, а в същото време не помагат за повишаване на ефективността на работата на правоохранителните органи”, заяви Йорданов.


image0 (9K)