НАЙ-НОВИ:

Експертизата на “Булмаркет” не е внесена като доказателство по делото “Хитрино”

Не е внесено искане за приобщаване към делото за трагедията в Хитрино на експертизата, която представиха от Булмаркет преди дни.

[ad id=”225664″]

Това съобщи пресаташето на Окръжния съд в Шумен Стилиян Стилиянов, предава Дарик.

Днес в съда продължава  заседанието по делото за ЖП катастрофата, която се случи на 10 декември 2016 година. Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали.

Делото продължава с гледане на 24 часа видеозаписи, близо 7000 снимки и 2 часа аудио материали, посочи Стилиян Стилиянов. Той добави, че към момента няма искане за приобщаване на експертизата, според която причина за инцидента е незаключена стрелка.

Тя е външна и не е направена при надлежния процесуален ред, не е в хода на досъдебното производство, каза още той.

[ad id=”263680″]

Времето на тази експертиза ще дойде по-късно, каза адвокатът на обвиняемия Радослав Петков – Ивайло Йорданов и допълни, че ще се прецени кога на по-късен етап.

Незаключена стрелка на релсите, а не високата скорост, е основната причина за дерайлирането на влаковата композиция в Хитрино, сочи техническа експертиза, изготвена от чужди специалисти в рамките на частно разследване на „Булмаркет” – компанията, превозвала композицията.

[ad id=”238430″]

Взривилата се цистерна не е отговаряла на изискванията за безопасност и не е трябвало да се движи, е установило още разследването. От компанията превозвач обясниха, че цистерната е френска, произведена през 1971 година, наета от румънска компания и предадена от нея за транспортиране през България с документи, че е изрядна.

[ad id=”237001″]

Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, предизвиквайки  волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
На 20.03.2018 г. в ОДМВР - Стара Загора е отразена…