Едно повече от скандално самоубийство

Предполагаемият терорист Джабер ал-Бакр, който в нощта срещу понеделник беше задържан в Лайпциг, се самоуби в затвора. Инцидентът нанася тежък удар на борбата срещу тероризма, пише в коментара си Марсел Фюрстенау.

Това самоубийство няма да остане без последици – за политиката, правосъдието, силите за сигурност. Още е рано да се отправят тежки обвинения. Но че случаят е скандален, няма никакво съмнение. Още преди залавянето на Джабер ал-Бакр бяха налице редица смущаващи обстоятелства. Да припомним: въпреки мащабната полицейска акция, заподозреният в тероризъм сириец със статут на бежанец първоначално успя да избяга от полицаите, изпратени да го арестуват. После организираната мащабна операция за неговото издирване и залавяне също не постигна нищо, преди накрая беглецът да бъде открит и заловен от негови сънародници в Лайпциг, които го предадоха на полицията.

Провалът на властите

Германия си отдъхна, че опасността е преминала. Но главното действащо лице взе че си сложи край на живота – в килията си, току под носа на неговите надзиратели. Недоумение буди това, че те изобщо са позволили това да се случи – все едно при какви обстоятелства е станало. Властите трябва да са били наясно, че най-известният и опасен затворник в момента е имал намерение да сложи край на живота си.

Със самоубийството на ал-Бакр разследването се прощава с най-важния си свидетел. Дали той щеше да каже нещо, е друг въпрос. Но във всеки случай съществуваше плаха надежда, че той може да направи някакви признания. Силите за сигурност вероятно щяха да извлекат от отговорите му някакви информации за това кой може да е поръчителят на подготвяния атентат. Естествено, че това щяха да са само предположения, но все пак и важна информация.

Kommentarfoto Marcel Fürstenau Hauptstadtstudio (DW/S. Eichberg)Марсел Фюрстенау

Извън това, в представата на ислямистите-терористи ал-Бакр се сдобива с ореола на мъченик. Странната, цинична дори логика в случая гласи: един герой успява да се измъкне от лапите на неверниците, та макар и с цената на самоубийство.

Ще има жертви

От тази гледна точка самоубийството на ал-Бакр е един вид самоубийствен атентат. Обикновено при такива нападения биват взривявани бомби или колани с експлозиви, или пък терористите откриват безразборна стрелба. В случая с Джабер ал-Бакр за щастие няма невинни жертви. Но в хода на разследването ще има други жертви – отговорните в правоохранителните органи и политиката, които се провалиха. И които заради това трябва да се простят с постовете си. Всичко друго би било крайно неприемливо.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)