НАЙ-НОВИ:

Един достоен българин със званието почетен доктор

Писателят Антон Дончев е новият почетен доктор на Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”.

Той получи званието на тържество, посветено на Деня на народните будители.

В словото си академик Дончев отбеляза, че днес съзнанието на всеки от седемте милиарда земляни се е превърнало в кръстопът на двата пътя – на доброто и на злото, на светлината и на мрака, на духовното и на материалното.

“Двете посоки се борят във всяко съзнание и душа, а човешкото съзнание е тясна арена”, каза Антон Дончев и допълни, че големият въпрос днес е кой е пътят за спасението на човешката душа.

Според него пътят може да се избере, като се тръгне по стъпките и следите на народните будители, които повече от век преди подписването на Европейската харта за правата на човека са приели и провъзгласили правото на достойнство за главна цел на човешкия живот.

“Народните будители са подписали с кръвта си българското решение за българския път на доброто в светлината на духа”, каза Антон Дончев.

Ректорът на университета проф. Христо Бонджолов припомни, че званието се присъжда за приноса на писателя в развитието на българската литература и на българското кино, както и за всестранното му присъствие като човек на духа в българското общество.

Ректорът се обърна към присъстващите с думите, че дни като 1 ноември са важни, защото припомнят най-важната цел – да се съберат парчетата българщина в страната и зад граница.

Гостите на тържеството получиха сборника “Гласовете на Търновград”, с текстове от Антон Дончев, свързани с българската история, издаден от Регионалната библиотека “П. Р.Славейков”.

Зам.-ректорът Димитър Димитров прочете думи за писателя от издателя Иван Гранитски, предаде БТА. Празникът продължи с връчване на грамотите “Maxima cum laude” на повишените в научна степен и академична длъжност 77 преподаватели от ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”.
Източник:dir.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Най-малко 7 души загинаха вследствие на бурята, връхлетяла вчера Централна…