Европол сигнализира за готвени атентати в Източна Европа

Този сигнал е бил получен на 2- ри декември. а от ДАНС са потвърдили, че перманентно получават информации от чужди служби.

Според тях до момента не са имали такива, касаещи конкретна заплаха за конкретно място и ден.

Те обаче работели по всеки един сигнал от чуждестранните си колеги. Проверявали и всяка информация, подадена включително и от граждани. Въпреки това е вдигнато и нивото на мерките за сигурност, както това е направено и в други страни от ЕС, информира в. „Монитор“.

Иначе вчера (5 декември) вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че е имало информация и сигнал за готвен терористичен акт в България – заради бунта в бежанския лагер в Харманли. „Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но засега не са арестувани. Проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки“, каза Румяна Бъчварова. Впоследствие обаче се оказа, че имало протест в Лондон пред българското посолство. Протестът на афганистанците пред мисията ни в Лондон се е състоял миналата сряда (30 ноември) от 11:00 часа местно време и е продължил два часа, пише БГНЕС. В демонстрацията са участвали около 20 мъже. Жени и деца не са присъствали. От видеото за протеста, което е публикувано във Facebook профила на живеещия в Лондон афганистанец Яма Сагхар става ясно, че демонстрантите са разполагали със снимки на мигрантите от лагера в Харманли, за които се твърди, че са били бити след като полицията и жандармерията потушиха бунта в бежанския център. Издигнати са и транспаранти с призиви като: “Спрете убийствата и мъченията на невинни афганистанци бежанци”. Подобни призиви са били отправяни и по мегафон.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)