НАЙ-НОВИ:

Европейският съюз създава програма за следващи пандемии

Европейският съюз ще създаде програма за биозащита като подготовка за следваща голяма здравна криза. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Програмата е предвидена като публично-частно партньорство между съвременни технологични компании и регулатори в лицето на Европейската агенция по лекарствата или Европейската комисия. По този начин ще се установи дългосрочно и предвидимо финансиране, което да подготви Европейския съюз при следващи пандемии.

Блокът ще се стреми да проучва познати или нововъзникващи патогени, а след това да разработва и произвежда ваксини в необходимите количества.

“Знаем, че готовността е всичко и че по време на пандемия няма време за губене. Нуждаем се от този нов публично-частен подход, за да откриваме по-рано, да развиваме и произвеждаме по-бързо в нужните количества”, каза фон дер Лайен по време на виртуалната среща на Световния икономически форум.

Световната здравна организация обяви новия коронавирус за пандемия през пролетта на 2020 г. До този вторник случаите по света надминаха 100 милиона. Близо една трета от всички заболели са от Европа.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните…