Европарламентът разследва Джамбазки за расистко изказване

Европейският парламент ще разследва евродепутата Ангел Джамбазки за расистко изказване по време на заседание в транспортната комисия. Това обяви председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА. Преди това двама евродепутати изпратиха писмо до председателя на Европарламента, в което настояват да получат официално извинение от евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки и настояват да бъде наказан с мъмрене.

Поводът за писмото на Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите е изказване на Джамбазки пред българското издание на „Юрактив“, в което той подчертава произхода на двамата си колеги – съответно французойка от алжирски и германец от турски произход, съобщи БНР.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала. Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателя Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят.


image0 (9K)