НАЙ-НОВИ:

Европарламентът разследва Джамбазки за расистко изказване

Европейският парламент ще разследва евродепутата Ангел Джамбазки за расистко изказване по време на заседание в транспортната комисия. Това обяви председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА. Преди това двама евродепутати изпратиха писмо до председателя на Европарламента, в което настояват да получат официално извинение от евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки и настояват да бъде наказан с мъмрене.

Поводът за писмото на Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите е изказване на Джамбазки пред българското издание на „Юрактив“, в което той подчертава произхода на двамата си колеги – съответно французойка от алжирски и германец от турски произход, съобщи БНР.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала. Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателя Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Гражданското движение БОЕЦ спечели дело срещу мълчаливия отказ на прокуратурата…