Еврокомисията одобри икономическа помощ от милиарди за Гърция, Полша и Португалия

Европейската комисия одобри серия от пакети за държавна подкрепа в размер на милиарди евро за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаване на икономическото въздействие от кризата с на коронавируса чрез безвъзмездни средства и гаранции за заем, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция „Фокус“.

Комисията, която прилага антитръстовия регламент на ЕС, отмени правилата си миналия месец, за да позволи на правителствата на ЕС да подкрепят бизнеса и банките, след като заводите започнаха да затварят врати и на европейците бе наредено да си стоят у дома, за да спрат разпространението на вируса.

В поредица от изявления късно в петък и в събота Комисията одобри програма за държавна помощ за 13 милиарда евро за португалската икономика, план за държавни гаранции за Полша в размер на 22 милиарда евро и схема за 2 милиарда евро за Гърция.

Счита се, че схемите не нарушават конкуренцията в ЕС.

„Тази полска гаранционна схема ще помогне на полските предприятия, засегнати от настоящата коронавирусна криза, да покрият непосредствените си оборотни средства и инвестиционни нужди“, каза в изявление изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрет Вестагер.

За Португалия Вестагер заяви, че 13 милиарда евро ще „дадат възможност на Португалия да предоставя директни безвъзмездни средства и публични гаранции за заеми, за да помогне на малките и средните компании и големите компании да покрият нуждите от инвестиции и оборотни средства“.

Гръцката схема позволява държавни гаранции за заеми от оборотен капитал, каза Вестагер.


image0 (9K)