Евгений Дайнов: България се управлява от авторитарен режим

България се управлява от авторитарен режим. Инвеститорите видяха, че си „имат работа с някакви фашаги, които засега не убиват и не са отворили концлагери, и избягаха“. Това заяви политологът Евгений Дайнов пред „Фокус“.

„Ние сме в авторитаризъм и то лъснал очевидно. Всякакви КОНПИ-та, специални прокурори , специални съдилища, те са инструмент за извънсъдебен, извънправов терор от страна на властващите върху хората. Това си е авторитарен инструмент. Възстановиха се практиките още от по Живково време хора ги привикват в РПУ-та, респектират ги, предупреждават ги, карат ги да подписват предупредителни протоколи. Това са практики, които са от тоталитарно време. Ние сме вече в авторитаризъм, засега сравнително мек. В смисъл шансовете вие да бъдете застреляна на улицата за това, че сте ме интервюирали точно мен, сега са минимални. Затова е мек. В момента, в който има убити опозиционери и журналисти, ще са в твърд тоталитарен режим“, обясни Дайнов.

Той напомни, че инвестициите са паднали почти двойно.

„Онази част от външните инвестиции, която е най-важна, реинвестиране на печалба, е паднала 14 пъти. От вече наполовина свити инвестиции. Тоест външни инвестиции няма. Те видяха, че си имат работа с някакви фашаги, които засега не убиват и не са отворили концлагери, и избягаха. Няма, няма инвестиции. Повтаря се моделът на Путин и на Орбан. Ще избягат всички и тяхното място ще се запълни с приятели на властта, които няма нито да създават тия работни места, нито ще могат да поддържат тия производства, а просто ще смучат“, смята Дайнов.

Според него „живеем поне в две Българии“.

„В едната България, в която живеят реални хора, на които това управление създава все по-остри и реални проблеми. В другата България си живеят управляващите и oпозицията, парламентарната. Управляващите смятат, че живеят в една чудесна страна, пълна с доволен народ. Опозицията си мисли, че народът ще се идентифицира с нея и те ще могат да управляват. Президентът очевидно играе дълга игра да се намеси в реалната политика, като му свърши мандатът или към края на мандата. Но пропастта между управляващите, между върхушката и хората се разширява с всеки изминал ден. Беше цепнатина, стана по-широка, по-широка и в момента си е пропаст“, смята Дайнов.

Според него властта ще се опита да пречупи протеста.

„С нахалство, с всякакви такива хватки, които умеят, за да кажат накрая: ето няколко хиляди хора врякаха, вече престанаха да врякат, да ни се мотаят из краката, да са кресливи и прочее и нещата си вървят много добре. Само че те са в цикъл да предизвикват народа всеки ден. Вижте, откак тръгнаха протестите, колко пъти властимащите нарочно предизвикаха хората. То не бяха лумпени, то не бяха мутри, то не бяха агенти на ДПС, агенти на руснаците, кой знае какви още марсианци, не се спират. А не се спират, защото искат да покажат на хората, че са несменяеми и всемогъщи и че колкото хората да не ги искат, те ще си останат завинаги. Това им е на тях тактиката: вие си протестирате, ние си оставаме“, смята Дайнов.

И допълни:

„Колкото властта реагира на протестите с поредни провокации срещу хората, колкото повече го прави, толкова повече се съкращава времето й на власт. Аз истински ще се учудя, ако по Великден продължавам да имам Бойко Борисов за министър-председател и ГЕРБ да управляват. Истински ще се учудя. Развръзката е предсрочни парламентарни избори, това май всички го разбраха“.


image0 (9K)