НАЙ-НОВИ:

Д-р Симидчиев: Всеки ден виждам инвалидизирани от К-19 пациенти

“По време на пандемията трябваше да мотивираме населението и да призоваваме хората към действие. Имаше много правилни неща, които се направиха, но имаше и още много, които не бяха направени – основно по отношение на комуникацията, за да се активира населението да направи това, което трябваше да се направи”, каза в предаването “Лице в лице” по бТВ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е кандидат за народен представител от “Демократична България”.

Когато започваше пандемията, в едната крайност се казваше, че това е обикновен вирус. Всеки ден виждам инвалидизирани пациенти от това заболяване. Същевременно другата крайност – твърде многото плашене, без да се обясни къде е проблемът, води до една парализа, до нищоправене. Вече знаем много повече за вируса, но той е непредвидим, когато попадне в имунната система. Затова трябва да ограничим разпространението му. Досега имахме маски, дезинфекция и дистанция, сега вече, слава Богу, вече имаме и ваксина, заяви д-р Симидчиев.

Много ми се иска да имаме повече данни за нагласите на хората по повод отварянето на заведенията. Ако имаме такава информация, ще можем да управляваме превантивно риска и да знаем дали да затваряме или не. Носенето на маски на открито не е сред най-ефиксасните неща, но на затворени пространства е задължително. Отварят се заведенията, където човек няма как да носи маска по обективни причини, посочи пулмологът.

По думите му след ваксинирането има своеобразно състезание между ваксината и вируса. Д-р Симидчиев уточни, че пълната защита срещу COVID-19 две седмици след втората доза защитата е пълна или месец-месец и половина след първата доза.

И трите разрешени ваксини дават еднакъв процент защита срещу тежко протичане на болестта, хоспитализация и смъртност, подчерта експертът, кандидат за народен представител.

 

 

 

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Предложените от Европейската комисия "правила за рязко снижаване на емисиите",…