Д-р Кунчев шокира с прогноза за пика на COVID-19

„На мен ми се струва за два два и половина месеца трябва да стигнем пика и да започне спадът.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Щабът ще съобщи новите заразени, но те ще са около 15-20 души, поне към момента така изглежда“, каза той. Според него трябва да има единоначалие.

„Не трябва хората да почват да се чудят кой е прав и кой не е. После се правят анализи. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространение и трябва да даваме ясни инструкции какво да се прави“, заяви експертът.

„До вчера бях събрал 16 различни оферти на 16 различни фирми за бързи тестове. Те не са еднакви, някои разказват вирусната РНК, други антителата. Имаме много сериозни претенции към част от тези тестове. Четох сега, че Испания говори за неточности до 70% на тези бързи тестове“, каза Кунчев.

„Сега е важно да ограничаваме разпространението. Това ще ни спаси“, каза той. По думите му ще има масов скрининг, но на групи, които са в по-рискова ситуация.

Той обясни, че има три груби заразени: Едните са тези, които се връщат от чужбина – Италия, Испания, Германия, Франция. Другата група е на хората, които са били на ски – Пампорово, Банско и т.н. Третата група са хора, които по някакви причини са контактували с някой, който е болен.

„Някои от специалистите, които защитават тезата за този масов скрининг, са членове на извънредния съвет, който преди време събрах, а тогава не казаха нищо. Сега обикалят да говорят такива неща. Пак казвам, на хората трябва да се дадат указания какво да правят. Надявам се, да запазим този добър темп и за в бъдеще. Нека да мине време и да подготвим много неща“, каза той.

Според него в тези времена не трябва да има разнобой.

„Може да има бързи тестове, така се облекчава страхотния наплив от проби. Но да кажем, че кой знае какво ще даде един масов скриниг. Дори и да излязат още заразени, ние получаваме една момента картина“, смята той.

Според него медицинският съвет трябва да разработва клинични картони за поведение. Той заяви, че не вижда връзка между липсата на имунизация срещу туберколоза и заразата с коронавирус. „Не виждам това да дава някакво сериозно отражение на развитието“.

„Излекуваните ще стават все повече. Към момента мисля, че са 5 излекуваните. Някои чакат поредния втори положителен резултат. Те отдавна са без клиника, просто трябва да бъдат изписани“, заяви той. „Засега имаме 3-4 много тежко болни. Имаме двама, които са в животозаплашващо състояние. Те са интубирани и може да се стигне до най-тежкия изход. Това са хора на по-висока възраст със съпътстващи заболявания“, поясни той.

По думите му децата рядко прекарват тежко болестта.

 


image0 (9K)