НАЙ-НОВИ:

Д-р Кунчев: Масово тестване за COVID-19 е ненужно и невъзможно

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това обяви в ефира на бТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой. „Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той.

Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата. „Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.

Заразените с COVID-19 в България вече са 313. Само в София те са вече 200 души. Починалите към момента от вируса в страната вече са четирима. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Удължава се безплатното ползване на „Зелена зона“ в Стара Загора…