НАЙ-НОВИ:

Д-р Желев от ТрУ: Критичният момент, в който внасяме заразата в дома си

Съветите на докторa по епидемиология и превантивна медицина от Тракийския университет Георги Желев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Когато е поставена на лицето ни, маската трябва да бъде намествана с придърпване отстрани, а не с хващане централно или с припъхване, защото така я замърсяваме.

Д-р Желев от ТрУ: И здравите да използват маски! А пиенето на гореща вода е мит

„Много е важно да се обърне внимание на детайлите – как да предпазим ръцете си от реконтаминация: тоест влизаме в апартамента с потенциално заразени ръце, пипаме дръжката на вратата, пипаме ключа на осветлението на банята, пипаме кранчето на мивката, измиваме, дезинфекцираме се и с чистите ръце повтаряме по обратния път тази процедура.

3 грешки в почистването, които правят апартамента още по-мръсен

Пипаме мръсното кранче, после копчето, ето как се създават условия за ново заразяване на ръцете“.

ВАЖНО! Д-р Георги Желев съветва какво да ползвате за дезинфекция и какво не

Това, което трябва да се направи, е с памучен тампон да се почистят всички повърхности, които са докосвани, преди ръцете да бъдат измити. Оказва се, че подът не е повърхност, на която трябва да се отделя толкова значение, тъй като трудно можем да се заразим от нея. Обработката на пода с хлор често може да създаде респираторни проблеми и по-късно по-трудно да се справим с коронавируса.

Ценни съвети как да предпазим дома си от COVID-19

„Много хора не осъзнават колко сме свързани с телефона си, постоянно виждам най-различни примери как хората си мият ръцете, сядат на масата, вадят телефона да си проверят съобщения и т.н. Ето това е критичният момент, в който телефонът може да е контаминиран, да се предаде инфекцията и да се зарази човек“, каза още Желев.

Дисплеят е основната, най-голяма и най-докосвана част на всички смартфони. Тя може да задържа вируси и бактерии до 96 часа. Почистването може да стане и с мокра кърпичка със съдържание на алкохол или спрей за почистване на електронни устройства. Добре е да се прави основно почистване на телефона поне веднъж на ден, съветва експертът. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
От днес пътуванията между градовете вече е позволено само със…