Държавният департамент на САЩ доволен от плановете ни за нови изтребители

САЩ приветстват плановете на България за модернизация на въоръжените сили и очакват скорошния избор на страната на нов мултифункционален изтребител. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео след телефонния му разговор с премиера Бойко Борисов на 18 декември.

В изявлението се казва още, че „САЩ са решени да работят с българското правителство за определяне на финалните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговаря на бюджетните и оперативните изисквания.“

През последните 25 години, САЩ са предоставили на България над 200 милиона долара като помощ в областта на сигурността, за повишаване на професионализма на въоръжените й сили и съвместимостта им в рамките на НАТО.

Отбелязва се, че „САЩ са инвестирали също над 100 милиона долара за повишаване нивото на тренировъчния център „Ново село“ и авиобазата „Граф Игнатиево“ и планират да продължат и в бъдеще, съобщава БНТ.

До края на януари докладът за избор на нови изтребители може да бъде обсъден от правителството, заяви по-рано вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че е удължен срокът за подаване на оферти за доставка на нови патрулни бойни кораби и на нови бойни машини за пехотата.

Общо четири са офертите за доставка на нови изтребители. САЩ предлагат F-16 и F-18, Швеция – „Грипен“, а Италия – втора употреба „Юрофайтър“.

Красимир Каракачанов заяви, че още днес може да получи доклада на политико-ведомствената комисия за избор на нов изтребител за българските въоръжени сили“.

Министър Каракачанов проведе традиционната предколедна видеоконферентна връзка с военните ни контингенти зад граница.


image0 (9K)