НАЙ-НОВИ:

Държавата, която не почита мъртвите

Александра Сърчаджиева – дъщеря на българската актриса Пепа Николова съобщи, че гробът на майка й е бил поруган.

[ad id=”225664″]

Преди седмици беше поруган и гробът на Стефан Стамболов.

Доколко поругаването на гробове на именити артисти и интелектуалци е въпрос на вандализъм и липса на морал в обществото ни или е по-скоро държавна отговорност, в “България сутрин” коментира направилата собствено разследване журналистка Даниела Горчева.

“Народ и властимащи са оставили на произвола на съдбата гробищните паркове. Обиколила съм гробищата в цял свят, те много често са туристическа атракция – както в Истанбул, така и в Париж и в Букурещ. В Белгия, Холандия и Германия те са изключително добре поддържани”, каза с огорчение Даниела Горчева, предаде Bulgaria ON AIR.

[ad id=”225664″]

Тя добави, че до 44-та година не е бил наблюдаван подобен вандализъм. По думите й комунистическата власт не е искала да има памет, а гробищата са именно място, което разказва историята на България.

“Гробищните власти са длъжни да поддържат алеите. Роднините имат задължение само за поддържането на гроба, а алеите са обрасли в бурени”, изказа наблюденията си Горчева и разказа за състоянието на гроба на Стоян Михайловски, Петко Славейков и Пенчо Славейков, чиито паметници са обрасли в бурени с полуразрушени надгробни плочи.

[ad id=”236993″]

“Отговорността е на държавата, управляващите са българи, не цигани. Разрухата, която се вижда в централни гробища е обхванала цялата държава. Българската държавност бе унищожавана през тези 45 години. Тогава имаше тенденция да се заличава паметта на обществото, но сега вече минаха 28 години”, каза още Горчева.

Тя акцентира също на необходимостта от натиск върху управляващите, които според нея трябва да бъдат преследвани с въпроси за управлението на държавната собственост. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Денят ми вчера ме натовари с много негативни емоции и…