Драма във Варна! Волейболистите на България загубиха с 2:3 от Бразилия

Волейблоният тим на Бразилия се класира за олимпийските игра в Токио догодина победа над България с 3:2 в последния мач от група „А“ на олимпийските квалификации. Бразилците успяха да направят обрат, след като изоставаха с 0:2 гейма, а България имаше и мачбол в третия.

За България срещата започнаха Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

Срещата започна много оспорвано и до първото техническо прекъсване при 8:7 за Българиа, резултатът бе изравняван 7 пъти.

След прекъсването с ас на Тодор Скримов, успешна атака на Виктор Йосифов и грешка на бразилците на мрежата националите ни поведоха с 11:8 и треньорът на гостите Ренан дал Зото поиска прекъсване. След прекъсването българите отбелязаха още 2 точки след страхотни атаки на Мартин Атанасов.

Второто техническо прекъсване дойде при 16:10 за домакините след блок-аут на Мартин Атанасов. След прекъсването бразилиците показаха по-добра игра и успяха да намалят изоставането си до 2 точки при 17:19, но националите ни веднага отвърнаха с 2 точки, едната от които страхотна блокада на Светослав Гоцев, и поведоха с 21:17.

В края на гейма гостите отбелязаха четири поредни точки и намалиха пасива си до само точка – 23:22 за България, но със страхотна атака на Светослав Гоцев националите ни затвориха гейма с 25:23.

В началото на втората част националите ни показаха страхотна игра и поведоха с 3:0. За съжаление на всички в залата обаче при 1:0 за България Тодор Скримов получи контузия и бе изнесен на ръце от игралното поле. Със страхотна контраатака на Георги Сеганов България дръпна с 6:2, а с отлична блокада водеха с 8:6 при първото техническо прекъсване.

След прекъсването с атака на Мартин Атанасов и грешка на бразилците в атака домакините поведоха с 10:6, което принуди Ренан дал Зото да вземе прекъсване. При второто техническо прекъсване преднината на България бе 4 точки – 16:12. Домакините поведоха с 5 точки при 20:15 след добра атака на Светослав Гоцев и треньорът на Бразилия Ренан дал Зото взе втори таймаут.

Прекъсването не даде резултат, защото веднага след него със страхотна блокада националите ни дръпнаха с 6 точки – 21:15. България пропусна един гейм бол, но с пусната топка от Георги Сеганов успя да вземе и втората част с 25:19.

След едно равенство в началото на третата част с чудесна атака на Мартин Атанасов България поведе с 3:1, а малко по-късно и със 7:3. При първото техническо прекъсване след отлична атака на Цветан Соколов резултатът бе 8:4 за домакините. След прекъсването олимпийските шампиони отбелязаха три поредни точки и Силвано Пранди поиска прекъсване. След доста грешки на домакините бразилците успяха да изравнят при 10:10.

Националите ни си върнаха предимството от 2 точки, но отново след грешки позволиха на Бразилия да изравни при 12:12. Последваха още две изравнявания на резултата, но след контраатака на Светослав Гоцев след отлично изпълнен сервиз от Мартин Атанасов, и отлична блокада при второто техническо прекъсване резултатът бе 16:14 за България.

Гостите веднага изравниха при 16:16, последваха още пет равенства, след които с голяма доза късмет Бразилия поведе с 23:21. С ас на Мартин Атанасов обаче националите ни изравниха при 23:23. Последваха седем изравнявания, като бразилците пропуснаха 6 геймбола, а националите един, и в крайна сметка гостите успяха да вземат гейма с 32:30 и да намалят изоставането си – 1:2 гейма за България.

През четвъртата част бразилците показаха много добра игра. След едно равенство в началото не успяха да поведат при 3:1, а при първото техническо прекъсване водеха с 8:5. С блокада на Виктор Йосифов националите ни намалиха пасива си до точка при 8:9, но бразилците успяха отново да дърпнат в резултата с 4 точки при 13:9 след отлична игра на блокада. При второто техническо прекъсване резултатът бе 16:14 за гостите.

Последваха две серии от по три точки за бразилците срещу само точка за България и гостите поведоха с 22:15. Олимпийските шампиони без проблем взеха гейма с 25:16 и олимпийската виза щеше да се реши с тайбрек.
След две равенства в началото на тайбрека с две успешни атаки на Розалин Пенчев и Мартин Атанасов България поведе с 4:2, но допусна изравняване при 4:4. След още едно равенство напред в резултата с 2 точки 7:5 излязоха бразилците.

Двата отбора смениха игралните полета при 8:6 за гостите. С атака на Цветан Соколов и блокада националите ни намалиха изостването си до само точка при 9:10, но бразилците показаха класата си и взеха тайбрека с 15:11 и съответно мача с 3:2.


image0 (9K)