НАЙ-НОВИ:

ДПС: Властта и вицепремиерът Томислав Дончев се провалиха с Африканската чума

“Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизодичен щаб – вицепремиера Дончев.” Това заяви бившият зам.-министър на земеделието и сегашен депутат от ДПС Бюрхан Абазов, който коментира пред БНР, че в петък е посочил неуспехът на властите в борбата с африканската чума по свинете по 4 направления.

“Африканската чума се преборва с комплекс от мерки, в които малка част са ветеринарите. Ръководител на този щаб е вицепремиерът, за да може чрез хоризонталните връзки, които той има правомощия да осъществява, да привлече в тази кампания Министерството на земеделието, МВР, МО, МЗ, МОСВ и Националното сдружение на общините – 5 са институциите, в приоритетите на чиито дейности е борбата с АЧС. Краткият ми извод е, че в България институциите не сработиха в критична ситуация. Докато в България тези пет институции не действат координирано и едновременно, ние няма да преборим чумата”, посочи той.

„Тази зараза, тази болест не ни е дошла изневиделица. Не е дошла като гръм от ясно небе. Това заболяване от няколко години е в другите европейски страни! Миналата година се придвижи до Румъния, така че нашите власти много добре знаеха, че тази болест я има в Европа, знаеха до къде ще дойде и от къде ще влезе -Румъния, каза още народният представител от ДПС. “Зам.министърът на земеделието г-н Янко Иванов  призна в ефир, че от четирите фактора, които влияят върху разпознаването на болестта, в три от тях, държавата не е постигнала никакъв напредък. Аз мога да добавя, че и в четвъртото направление не е постигнала никакъв напредък – борбата на още на гранично-пропускателните пунктове”, изтъкна още Абазов и изрази опасения, че има и екологични рискове и хората от района са обезпокоени с основание.

„40 000 прасета, по средно осреднено тегло 60 килограма, са 2400 тона маса, заразена. Това е огромно количество… А Сливо поле е район с голямо зеленчукопроизводство и с производство на плодове. Тамошните наши земеделски стопани имат сонди. Водата излиза на не повече от 3 метра. Където да ги преместят, която и институцията да даде становище точно къде да е мястото на загробването, то няма да е по-различно от водното тяло, което е отдолу!” – каза Абазов.

„С тези темпове на развитие на болестта ние сме пред прага на унищожаване на цял един подотрасъл, гръбнака на българското селско стопанство”, каза той и допълни: „Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизодичен щаб – вицепремиера Дончев, подчерта депутатът. Абазов се обяви за копиране „едно към едно” на модела за борба с чумата в Чехия, където също са унищожени прасетата в задните дворове и дивите популации, но по друг метод. „Ако бяха подходили като в Чехия, мисля че заразата щеше да се ограничи някъде около плевенските и търновските села, които сега пламнаха, а нямаше да унищожим цялото свиневъдство в Русенка област или 1/3 от цялото свиневъдство в България. Разликата е в подхода. Крайната цел е една и съща. Ето и паралел: В Чехия премиерът излиза, не министърът на земеделието, и обявява: „Нашата държава има волята да унищожи всички прасета в заден двор и да плати всички прасета”.”, обясни депутатът.

 

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
19-годишна неправоспособна шофьорка е причинила тежката катастрофа на пътя Добрич-Балчик…