НАЙ-НОВИ:

До 20 септември времето ще е идеално за море

Очакват ни магнитни бури. Но ако възрастните не знаят на коя дата е въпросната мощна магнитна буря – така ще си замине. Имало ги е и по времето на баба ми и по времето на Клеопатра, но тогава хората не са били толкова информирани.

Това коментира пред Нова тв климатологът проф. Георги Рачев и предупреди, че една от тях е мощна, но няма голяма опасност.

“Общо взето тези, които са чувствителни, са възрастни хора, дамите най-често, но няма нищо опасно и съществено и за тях. Хубавото е, че няма да са комбинирани засега с горещо време”, каза той.

“От 28 до 30 юли беше наистина горещо. Това би трябвало да значи, че после ще изпукаме от студ и че ни очаква страшна зима. Тя обаче няма да е такава, почти сигурен съм в това.

Имаме 6 месеца занапред прогнози, засега нищо страшно не се очертава. Дори ледът в Северното полукълбо става все по-малко и по-малко”, уточни проф. Рачев.

Помолен да коментира горещата вълна, той каза: “Това е нормално. Трагично е, ако продължи дълго. В Испания, особено крайбрежието към Средиземно море, как да ги уплашиш с 38 градуса? Това си им е типичният климат. Тези горещини и там, и у нас лека-полека ще отминат”.

Очаква ни едно захлаждане от 5 август – от 32 градуса температурите да паднат до 29. В сряда ще паднат по-съществено – до около 25-27 градуса в София, на другите места ще са по-високи, заяви проф. Рачев.

Запитан за тези, които правят планове за море, той отвърна:

“В България от май до септември може да се правят пясъчни замъци. Чудесно време, макар че снощи в района на Варна гърмя. И в момента не е студено, има малко повече облаци по морето, но и това ще отмине”.

“Който когато отиде докъм 20 септември на море, няма да сбърка”, категоричен бе той.

“Най-тихият и мирен месец от лятото е август. Продължителността на деня е 14.5 часа, в края ще е 13. С всеки ден денят става по-малък с 3 мин, Слънчо отива към екватора. Това не значи, че няма да превали и прегърми, но това са естествени неща, които може да се случат, което е добре за агробизнеса”, каза проф. Рачев.

“Очаква ни хубаво време и за море, и за планина. Няма никакъв проблем”, заключи климатологът.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Коремните мазнини са най-упоритите и трудни за премахване. Колкото и…