До края на седмицата режат главата на Ангела Меркел?

Коалицията между ХДС на Ангела Меркел и баварския ХСС е пред разпад заради мигрантите

[ad id=“225664″]

„До края на седмицата Германия може да има нов канцлер.“ Това заяви в интервю за Би Би Си депутатът от Християндемократическия съюз Кай Виттакер. Политическата криза в Германия се задълбочи и в понеделник ще стане ясно дали коалицията между ХДС на Ангела Меркел и баварския ХСС може да се задържи.

Двете партии спорят как Германия трябва да реши проблема с прииждащи бежанци на границата. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заплаши, че ще действа на своя глава без разрешението на правителството и ще затвори границите за бежанци, които са регистрирани в други европейски държави.

[ad id=“263680″]

Зеехофер е дал срок на Меркел до този понеделник да приеме плана му. Според вестник „Ди Велт ам зонтаг“ той е заявил пред свои съпартийци: „Не мога повече да работя с тази жена“. В същото време пред други медии пък обяви, че никой няма интерес да сваля точно сега канцлера Меркел. Въпреки това, ако той се наложи, най-вероятно Меркел ще трябва да поиска да се гласува вот на доверие към управлението й в Бундестага.

Канцлерката отхвърля плана на Зеехофер за отблъскване на бежанците от германските граници обратно в другите европейски държави и настоява за общо европейско решение.

[ad id=“236999″]

Меркел свиква спешна среща на върха на ЕС, която да се проведе преди насрочената за 28 юни. На нея трябва да се обсъдят само проблемите с бежанците и засега участие са заявили Италия, Гърция и Австрия.

Все още не е ясно дали страните от Балканския път, сред които и България, ще участват в тази среща, чиято цел е да се намери общо решение на бежанския проблем.


image0 (9K)