НАЙ-НОВИ:

До края на март идват парите за обновяването на банята в Ягода!

До края на март община Мъглиж ще получи 2 080 000 лева за рехабилитация на банята в село Ягода – съобщи за Радио Стара Загора зам.-кметът на общината Душо Гавазов.

За това е уверил зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Ремонтът включва и 5 дка прилежаща паркова площ.

Банята е общинска собственост и е паметник на културата от местно значение, проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов.

През 2010 година екоминистреството запечата банята, заради липса на разрешително за водоползване.

В село Ягода вече има един спа център с минерална вода, а до юни месец трябва да заработи и болница за рехабилитация и долекуване на различни видове травми.

Още двама инвеститори имат интерес за развитие на спа туризма в следващите години – заяви още Гавазов.

За близо 30 млн. лв. могат да достигнат проектите в Ягода за 4-5  години, ако община и държава си сътрудничат.

Според зам.-кметът трябва да се подобри инфраструктурата, уличната мрежа да се асфалтира и да е в регулация, за да бъде курортът привлекателен за бизнеса.

Водата в Ягода е в топ 5 на най- лековитите води в Европа по отношение на неврологични и кожно –неврологични заболявания и не трябва да се пропилява това богатство – категоричен е Душо Гавазов.

Минералната вода в село Ягода е позната още от древността. В края на 60-те години на 19 век човек на име Стоенчо Груеолу, организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди.
Доста по-късно през 1903 година при каптирането на минерална вода, неочаквано строителите се натъкнали на останки от стари римски бани с доста големи размери. Там били намерени мраморни статуи, релефи и многобройни старинни предмети, от което правим заключение, че още от незапомнени времена тук е съществувал лечебен извор, който е привличал нуждаещите се, за да облекчава болките и страданията им. През 1928 година се построява част от минералната баня. Следват няколко години и през 1934 година банята е довършена и обновена. Ягодовската минерална вода извира с температура 54 градуса. Тя е с по-ниско съдържание на сяра, по-ниска обща минерализация /370-380 мил.мола на литър/ и по-ниска радиоактивност от минералната вода в Павел баня.

А що се отнася до стария плаж, който беше зад сградата на банята – Парцелът е закупен от частен инвеститор “Пещостроене ЕТ Йордан Василев” със седалище в Казанлък и фирмата притежава всички права върху него. Там ще се прави нов плаж – това беше казал за ЗАРАТА  собственикът през лятото на 2017 г.

16:58 Aрх. Христо Димов променя облика на Стара Загора, Казанлък и региона

За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Минералната вода в село Ягода е позната още от древността.…