До два дни ще е ясно чумата плъзнала ли е и по други села

До два дни ще стане ясно дали вирусът е тръгнал по околните села, няма как да си позволим да не проверим отново целия район. Това каза д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ, по време на брифинг след провеждане на Междуведомствения координационен щаб рано тази сутрин, пише dir.bg

Специално за Корнелия Нинова д-р Илиев обясни, че не става въпрос за различни лаборатории, както тя твърди, а за една и съща.Той обясни, че резултатите от изследвания излизат за два дни, когато са единични и насочени за определени животни и ферма.

[ad id=“225664″]

Резултатите от изследванията излизат за два дни, когато са единични и насочени за определени животни и ферма.

„Малко време ни е необходимо, защото ги потвърждаваме в лабораторията в Монпелие. И транспортът, и осигуряването на тази проба се организира заедно с тази лаборатория. Търсим абсолютна сигурност. Тук има представител на същата лаборатория, която изследва във Франция, от мисията и считаме, че най-късно до следващата седмица ще имаме типизация на вируса. Това, което питаха хора, които станаха изведнъж вирусолози, беше каква е типизацията на вируса и дали с нея се доказва, че е от Турция. Просто няма откъде да е от друго място, значи е от Турция“, каза директорът на БАБХ.

Ллабораторията в Монпелие е оторизирана да прави изследвания за чума по дребните преживни животни с превантивно решение на ЕК от февруари 2017 г.

Д-р Илиев обясни, че започва нов кръг изследвания. „Те се правят на всеки 21 дни, за да можем да кажем накрая, че държавата е чиста и няма вече вирус. До два дни трябва да е ясно дали вирусът е тръгнал по околните села. Там беше голям хаос и няма как да си позволим да не проверим отново целия район“, каза още той.


image0 (9K)