НАЙ-НОВИ:

До броени дни внасят доклада за АЕЦ „Белене“ в парламента 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е в Сочи за международния форум “Атомекспо“

[ad id=”225664″]

“Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката (МЕ) в срок до 30 юни да подготви доклад с конкретни предложения, свързани с визията за това как по най-добрия начин да бъде оползотворено всичко, което притежаваме като активи във връзка с проекта „АЕЦ „Белене“.” Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е в Сочи за международния форум “Атомекспо“ в периода 14-16 май, предаде „Фокус“.

[ad id=”263680″]

„Към настоящия момент работна група в МЕ разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Опитваме се да направим и определена икономическа оценка на всеки един от тези варианти. Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент, така че да бъде взето решение по отношение на предложението, което ще направим. Надявам се (това да стане) съвсем скоро, все пак има още известно време, в което ще ни бъде нужно да огледаме доклада“, коментира Петкова. По думите ? като цяло, решението, което предлагат, е ясно и оттук нататък ще върви напред.

[ad id=”236993″]

„Всичко, което притежаваме като активи е изключително сериозно. Това са близо 3 млрд. пари на българския данъкоплатец. Имаме оборудване, което платихме, доставено е и е на площадката на АЕЦ „Белене“, имаме лицензирана площадка, нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира спрямо други подобни в региона. Мисля, че трябва да опитаме да потърсим вариант и възможност за реализация на проекта на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция“, допълни Петкова.

Според нея, за да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от българския парламент.

[ad id=”236999″]

„Говорим за проекта „Белене“ с два блока. Трябва да е ясно, че единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до този момент, е реализация на този проект. Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. проектът да не е на площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв. Те представляват разходите в инфраструктурата и по площадката”, каза още енергийният министър.

[ad id=”238430″]

“Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме за проекта с цел защита и на нашите национални интереси и на енергийната ни сигурност“, уточни Теменужка Петкова. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Ожесточени сблъсъци избухнаха по границата на Ивицата Газа, часове преди…