НАЙ-НОВИ:

Доц. Чорбанов: Българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова през късната есен

За разлика от нас, където са лимитирани, в Европа се правят по няколко стотин хиляди тестове на ден за коронавирус, както е в една Германия, например. Но най-обективният процент е смъртността, тъй като това е най-важният компонент на една такава статистика, защото това че си позитивен не означава, че си болен, а това че си болен не означава, че си тежко болен.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН доц. д-р Андрей Чорбанов.

,,В момента компаниите полагат неимоверни усилия за създаването на ваксина, защото става дума за голям бизнес, затова и големите фармацевтични компании искат по-бързо да въведат тези ваксини. Нашата страна вече подписа договор с ЕК за доставка на ваксини, които още не съществуват, но откакто си купихме самолети, за които няма заводи, вече нищо не може да ме учуди. За съжаление това е тонът в света – правителствата всяват паника, забраняват се масовите събирания на хората, но същите вездесъщи правителства все пак трябва да кажат, че са загрижени за населението си и подписват за доставка на ваксина, която още не съществува”, коментира още доц. Чорбанов.

Русия има традиции във ваксинологията, така че не трябва да й се подиграваме. Руснаците имат доста компоненти, като се започне от въоръжението до научните им постижения. Именно те въведоха ваксината за еболата, отбеляза той.

Българската ваксина, по-скоро нейният прототип, трябва да е готов през късната есен. Компонентите на този прототип се разработват в Англия и Дания, а самото ѝ сглобяване като ваксина ще бъде у нас, разкри доц. Чорбанов и допълни, че разработването на медицински продукти винаги е било обект на частен интерес, а не на държавен и такава е практиката в САЩ и Западна Европа.

България с революционно откритие за лечение на коронавируса.

,,Само Русия и Китай са изключение, защото разработването на медицински продукти там е държавен приоритет”, посочи в заключение той.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Любо Нейков не се притеснява да демонстрира колко е богат.…