НАЙ-НОВИ:

Дончев: Не съм чул Борисов да търси нов финансов министър. Вярвам на Горанов

Би могло да се допусне, че есемсите на Божков са началото на атака. Правителството не бива да се съобразява и да се притеснява срещу кого се изправя. То трябва да следва законите и да следва интересите на гражданите. Това важи за всяка институция в България. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на bTV, коментирайки разкритията, направени от избягалия в Дубай бизнесмен за комуникацията му с финансовия министър Владо Горанов.

Дончев категорично отрече версията за “чадър” и че са били давани преки указания от бизнесмена.

“Не знам како се има предвид под ценни указания. Границата е много тънка. Един министър като политически фигура трябва да упражнява контрол върху институциите, да ги кара да работят по добре, понякога по сигнал на бизнеса или гражданин. Границата между реакцията на сигнал и лобизъм е много тънка. И двамата не сме били там, не знаем какво се е случило. Почти всеки ден давам указания на администрацията в различни посоки – да работи по бързо, по адекватно, да не се произвеждат глупости”, обясни Дончев.

По думите му, само преди часове той е дал указания да се подновят проверките на място на реализираните проекти. Това е ценно указание за да се освободят плащанията.

Дончев отрече, че в момента премиерът търси нов финансов министър. “Началник на господин Горанов е Бойко Борисов. В разговорите си с него (Горанов), съм разбрал, че в работата му няма нищо непочтено. Не съм чул Борисов да търси нов финансов министър”, каза вицепремеирът, коментирайки разминаванията между финансовия министър и премиера относно намаляването на ДДС за ресторантьорите.

“Много често имаме спорове вътре в кабинета. Еднолично вземане на решенията няма. Непрекъснато се караме и спорим. Така се взимат решенията. И аз бях против намаляването на ДДС”, каза още Дончев.

Принципната ни позицията е, че диферинцираната ставка не води до намаляване на цената. Дава повече поле за измами. Опитът показва, че с намаляване на данъка, разликата не се появява веднага на етикета с цената. Аргументът на премиера е по-скоро в посока изсветляване на бизнеса. Самите ресторантьори признаха, че бизнесът не е най-светлият”, каза още той.

При това Дончев припомни, че бизнесът е поел редица ангажименти, като много от тях са добри. Поемането на категоризацията, увеличаването на минималния осигурителен доход са сред тях. Дончев коментира и идеята за държавна петролна компания.

“Тази идея не беше много добре разбрана, В очите на гражданите от едно прессъобщение тази идея не може да бъде обяснена. Може би хората си представят бензиностанция от преди 20-30 години. Соцът не се завръща, категорично не”, заяви той.

Тук бензиностанциите не са най-важното. Става дума за нови обекти, в отдалечени райони, Обекти, в които задължително да има инфраструктура за зареждане на електромобили. Но най-важното са данъчните складове, целта е да се гарантира повече конкуренция. В европейското законодателство се казва, че ако си собственик на газопровод, трябва да остави капацитет и за други участници на пазара. Логиката е същата”, обясни Дончев.

По думите му, това ще е мощен импулс за либеразлизация и конкуренция на пазара. От това ще спечели българският потребител. “Няма да правим дъмпинг. Основният акцент е данъчните складове. Разчитаме това да доведе до повече шансове за нови играчи на пазара. Какво предпочитате? Да имате един магазин или пет магазина около вашето жилище? Няма да има национализация, започваме да разсъждаваме в теориите на конспирациите. Това е начин пазарът да бъде по-конкурентен”, категоричен бе вицепремиерът. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
В неделя ще сте като цяло много стабилни и уверени…