НАЙ-НОВИ:

Дончев: Какво предлага Радев? Кое да направим по различен начин?

“Не е вярно, че смяна в ръководството на ББР се готви от много време.” Това каза в предаването “Лице в лице” по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Отпуснатият кредит от ББР няма никаква връзка с отпуснатия от държавата ресурс в помощ на малките и средни предприятия. Въпросният ресурс не се осигурява на ББР. Той се осигурява на търговски банки чрез нея. Да не докарваме така, че държавата е осигурила допълнително финансиране за нейната си банка. В политиката всичко трябва да е на морална основа. Може да има неща, които са абсолютно редни и закони, но ако те будят недоверие, се изисква политическо действие. В политиката доверието е всичко“, каза по темата с ББР вицепремиерът Дончев.

Томислав Дончев отговори и на въпроси, свързани със словесните престрелки между правителството и президента Румен Радев. “Войната на институциите винаги е нещо лошо. Хубаво е да има напрежение и да се контролират една друга, но война означава, че се пилее енергия в противопоставянето на една или друга институции. Трябва да минем с по-малко щети през това премеждие”, обясни той.

“Можем да продължим с цитати и закачки, но аз не мога да разбера какво ни предлага президента? Кое да направим по различен начин? Хубаво е да има спор, но да се води по подходящ начин. Да се обменя информация и да се правят предложения. Вие чухте ли предложения? Разхлабване на мерките може да има, когато минем пика на заразата и е в контролируема фаза”, допълни вицепремиерът, заявявайки, че решението не се взима от политиците, а от специалистите. “Експертите са категорични, че мерките не трябва да се отпускат на този етап. Обсъждат се всички възможни мерки за либерализация. Парковете са много важна тема, хората имат нужда от разходки, за да преживеят психически това. Трябва да се спазват мерките за социална дистанция, но се обсъжда да се случи и това”, каза още Дончев.

“Ако си мислите, че строгите мерки ни носят удоволствие, жестоко се лъжете. Защо да причиняваме това на хората без нужда? Трябва да спасим човешки животи”, допълни той. Вицепремиерът обясни, че не трябва да се говорят глупости, които да травмират хората и да ги напрягат допълнително. “Представете си една самотна майка, която трябва да работи от вкъщи. Тя е там, но не може да обърне внимание на детето си. Представете си семействата с проблеми, които трябва да бъдат затворени”, допълни той. Над 61 хиляди са безработните в момента в държавата.

Вицепремиерът коментира и този проблем, както и какви са решенията му. “На първо място са тези гаранции, които бяха осигурени през банките, за да се отложат кредитите за някой друг месец. Схемата 60/40 се оказва обект на интерес. Това, което се работи в момента, е допълнителна подкрепа за най-малките. На тях имаме шанс да помогнем по много бърза схема за безвъзмездно финансиране. Ако отговаряш на критериите, имаш право да получиш безвъзмездно финансиране, но не повече от 15-20 хиляди лева. Не бива да допускаме масови фалити”, заяви Томислав Дончев.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Премиерът е бил сериозно подведен от предоставени му анализи. Това…