Доброволец: Единствено българи помагаха на македонците в наводнените райони

Иво Божков: Не видях никакви чужденци. Имаше пожарни екипи от Куманово и от други места, но армията просто седеше и наблюдаваше процеса, без изобщо много да си дава зор.

В Македония видях много хора, които си помагаха, видях семейства, които работеха здраво, за да си възстановят къщите, видях до голяма степен смирение, това каза в интервю пред БНР, цитирано от 24chasa.bg, столичният общински съветник Иво Божков, който беше доброволец в наводнените македонски селища:

В квартала, в който бях, навсякъде имаше и мюсюлмански къщи, и християнски къщи, бяха подредени като шахматна дъска. Сякаш това изобщо не правеше впечатление на никого, но истината е, че сме еднакво безсилни пред трагедията. Повечето от пострадалите не искаха помощ, защото мислеха, че след това ще им искаме пари, дори след като почистихме мазето на една от къщите, стопаните тръгнаха да ни дават пари, което за мен беше обидно до някаква степен, но явно те така възприемат нещата. Главно пожарникарите бяха тези, които помагаха за отводняване на къщите, почистването на къщите се извършваше от самите хора, от собствениците .

Иво Божков допълни, че българите са единствените доброволци, които помагат на местното население да преодолее щетите от бурята в нощта срещу неделя: Не видях никакви чужденци. Имаше пожарни екипи от Куманово и от други места, но армията просто седеше и наблюдаваше процеса, без изобщо много да си дава зор. Бедствието в Македония много напомня на това, което преживяха жителите на варненския квартал „Аспарухово“. Кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова разказа каква е ситуацията там в момента: Вече в „Аспарухово“ всичко е променено. Бяха преасфалтирани улиците, бяха направени сондажи, за да се проучат свлачищните терени, бяха сложени подпорни стени на къщите. Естествено, не всичко е перфектно, все още не е започнало преустройството на отводнителните канали и тяхното укрепване.


image0 (9K)