НАЙ-НОВИ:

Доайенът на вирусологията у нас: До 6-7 месеца ще има ваксина срещу коронавируса

“В момента знам, че на няколко места се работи по създаване на ваксина и на комплекс от антитела, съдържащи антисерум. Ваксината ще се появи след 6-7 месеца, да мине изпитания на животни, после на хора. Но засега лекарство няма”.

Това каза доайенът на вирусологията в България акад. Ангел Гълъбов в предаването “Денят започва” с Георги Любенов по БНТ. В Китай вече измислиха едно средство – барицитиниб, но то е в много начален етап, обясни вирусологът.

Засега няма никаква опасност от разпространението на вируса у нас. Взети са всички мерки и смятам, че засега България се представя добре, категоричен бе акад. Гълъбов.

“Има тенденция към леко намаление на новите случаи, но независимо от това, те са вече 40 хиляди и смъртността е вече 2 процента, което е доста в сравнение с другите вируси”, посочи специалистът.

Според него новият коронавирус на 80 процента преповтаря вируса ТОРС. “Прилепите в пещерите на Китай доведоха до торс и ето сега водят до това заболяване. Този вирус най-вероятно е претърпял някакви мутации или е нов вирус”, каза акад. Гълъбов пред БНТ.

ГЛАСОВЕ Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Волейболистките на Берое (Стара Загора) записаха седма победа в НВЛ-жени.Воденият…