НАЙ-НОВИ:

Днес УМБАЛ получи като дарение уникален апарат за производство на реконвалесцентна плазма

УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора получи апарат за производство на реконвалесцентна плазма и необходимите консумативи за неговото функциониране.

Те са дарение от Асоциацията на прокурорите и от Камарата на следователите в България., както ЗАРАТА  вече съобщи:

Още един апарат за плазмафереза ще бъде дарен на УМБАЛ на 28 януари

Апаратът беше връчен на изпълнителния директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев от Мария Павлова, член на Управителния съвет на Камарата на следователите в България и следовател в Националната следствена служба и от окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, който е представител на Асоциацията на прокурорите.
„Апаратът, който получаваме като дарение е уникален за района на Стара Загора. Той е предназначен за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, но неговото приложение е доста по-широко. След приключване на пандемията ще бъде използван за обработка и извличане на съставки от кръвта, които са необходими за лечение на други заболявания. Дарението е много важно за Университетската болница и го оценявам високо“ – каза в знак на благодарност проф. д-р Йовчев.
„Апаратът е закупен със средства, събрани в рамките на дарителска кампания по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. В нея участваха не само членовете на двете сдружения, но и всички магистрати и съдебни служители. По сметката постъпиха общо 270 000 лева, с които бяха закупени общо 8 такива апарата за различни университетски болници в страната. Благодарим на всички лекари и медицински специалисти, които се включват в борбата срещу COVID-19!“ – каза Мария Павлова.
„Тази благородна дарителска инициатива беше подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и от ръководството на Прокуратурата в България. Решихме, че в такъв труден момент трябва да подкрепим както медиците във всеотдайната им борба с коварното заболяване, така и хората, които имат нужда от това лечение“ – заяви Дичо Атанасов и изказа благодарност към всички свои колеги, подкрепили кампанията. Той уточни, че Университетска болница е определена да получи апарата от Националния оперативен щаб.
Апаратът е произведен от германска компания, която е лидер в тази област. Той осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма или други елементи от кръвта. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
В епизода тази вечер от турския сериал "Безмилостен град" Шениз…