НАЙ-НОВИ:

Директорът на “Пирогов” коментира кои градове ще се затварят заради К-19

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов отговори пред “Монитор” за пандемията от коронавирус, очаквания ръст на заразените през ноември и връщането на брифингите на Щаба.

Трябва ли наистина да се върнат брифингите на щаба?

– Това не е мое решение. Лично аз смятам, че обществото трябва да е добре информирано, не става дума за плашене, не бива хората да смятат, че брифингите ще застрашат статуквото или едва ли не ще се върнат предишните мерки. Тук трябва да имаме добре информирано общество.

В какви случаи може да се наложат по-рестриктивни мерки?

– Мерките може да станат рестриктивни единствено, ако случаите нараснат много или не спазваме наложените мерки. Ако се постигне един баланс, може да се справим. Страната ни е с едни от най-либералните мерки. Това е голям плюс, който трябва да се оцени от всички. Хората наистина трябва да спазват тези правила. Всеки си мисли, че е недосегаем за вируса, докато не го застигне. Нека не бъдем отговорни постфактум, а преди заразата да ни застигне.

Но изключвате отново поставянето на КПП-та, така ли?

– Категорично. За това никой не може да говори. Може да се наложи ограничение при влизането и излизането в даден град, където има рязък скок на положителните случаи, но за цялата страна не може да се говори. И то не става дума, че някой ще го нареди отгоре, а просто, за да се облекчи ситуацията на местно ниво.

Каква е обстановката в „Пирогов“ в момента?

– Обстановката при нас е спокойна, поддържаме един постоянен ръст между 25-30 пациента, които са на лечение. Колкото е необходимо лекуваме такива в интензивния сектор. Като цяло хората в интензивното отделение са по-малко спрямо месеците август и юли. Така че смятам, че септември приключваме в една сравнително спокойна обстановка. Надявам се, че и през октомври ще запазим това отношение, за да се подготвим за ноември, когато се очаква увеличение на случаите. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
И тази вечер в епизода от хитовия турски сериал "Завинаги"…