Димитър Ганев: Слави Трифонов ще обедини протестния вот

„Слави Трифонов, на първо място, ще успее да консолидира т.нар. протестен вот. Тоест, най-големи потърпевши вероятно ще бъдат Веселин Марешки, ВМРО и бившите „Обединени патриоти”. Оттук нататък въпросът е колко ще успее да вземе от ГЕРБ и БСП. Щом се учредява на 5 октомври, при всички случаи няма да има регистрация за местните избори, защото регистрациите приключват на 16 септември.“ Това казва в интервю за „Дебати“ политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“.

Все още е твърде рано да говорим за някакъв електорален потенциал. Нашата агенция в момента работи на терен. В новото проучване, от началото на август, ще можем да видим дали г-н Трифонов излиза с някаква по-сериозна тежест. Все още е много рано да се говори. Освен това, доколкото разбирам, учредяването на тази партия ще бъде на 5 октомври. И тук въпросите пред тази партия и за тази партия са повече, отколкото отговорите, коментира политологът.

По думите му през годините протестен вот са обирали Яне Янев, Николай Бареков, Веселин Марешки. „Това са малки величини. В някакъв смисъл, протестна вълна беше и тази, която качи Симеон Сакскобурготски на власт. Впоследствие, дългото пребиване на ДПС във властта и огромните корупционни скандали в правителството на Тройната коалиция, наляха вода в мелницата на Бойко Борисов“, конкретизира Ганев.

Според него големият въпрос е дали Слави Трифонов ще бъде от калибъра на Яне Янев, Марешки или Бареков, или от калибъра на Сакскобурготски и Борисов, или нещо по средата.

Аз лично не виждам потенциал в момента за мащабна промяна тип Сакскобургорски-Борисов, но смятат, че ще бъде по-голямо явление от Янев, Сидеров и Бареков, заявява политологът.

Щом се учредява на 5 октомври, при всички случаи няма да има регистрация за местните избори, защото регистрациите приключват на 16 септември. Съответно: ще играе ли Слави Трифонов на местните избори? Това е въпрос, на който все още нямаме отговор. Ако ще играе, как ще играе? Единствената възможност, която виждам е чрез инициативни комитети или да вземе регистрацията на някоя друга партия, което ми се вижда по-малко вероятният сценарий. Според мен, въпросите за проекта на Слави Трифонов са доста повече, отколкото отговори той ни даде в последното си предаване на 31 юли, анализира още Димитър Ганев.


image0 (9K)