НАЙ-НОВИ:

Диабетици и хора с високо кръвно налягане, които не контролират състоянието си да нямат право до шофират, предлага наредба

Диабетиците, които не контролират състоянието си и не провеждат редовни медицински прегледи, няма да имат право да шофират. Няма да бъдат издавани и подновявани шофьорски книжки и на хората със сърдечно-съдови заболявания, които също не полагат грижа за здравето си и не посещават редовно лекар, съобщи Нова телевизия, цитирайки Дарик радио.

[ad id=”263680″]

Наредбата регламентира физическа годност на водачите на моторни превозни средства. Идеите се очаква да влязат в сила от началото на 2018 година. В тях се предвижда още да се прави индивидуална преценка дали да се позволява шофирането на всички с инсулт или много високо кръвно налягане.

Целта на реформата е намаляване на пътнотранспортните произшествия, броя на загиналите и инвалидизирани хора, в резултат на катастрофи, посочват от Здравното министерство. Оттам уточняват, че промените са по силата на европейска директива.

[ad id=”225664″]

Новата наредба е разписана от здравния министър Кирил Ананиев и в нея се предлага да се забрани шофирането на диабетици и хора със сърдечно-съдови заболявания, които не посещават редовно лекар. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Правителството даде 940 000 лева за ремонт на южното крило…