Джон Съливан: Надяваме се българските ВВС да летят с Ф-16

Американското правителство не подкрепя проекта „Турски поток”, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан в интервю предаването „120 минути” по бТВ. Надяваме се българските ВВС да летят с Ф-16 за защитата на българския народ, каза още американският дипломат.

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България.

„Целта на моето посещение е да затвърди важните двустранни отношения между САЩ и България и да потвърди нашия ангажимент като съюзници в НАТО – и на САЩ, и на България – към нашия алианс, в НАТО. Има много неща, към които споделяме общ интерес – сигурност, търговия, обмен между хората, образование. Имаме много да обсъждаме. Днес е вторият ми ден в София, проведохме срещи с редица високопоставени представители на властта – президента, министър-председателя, министъра на външните работи, на отбраната. Покрихме много теми, не съм сигурен дали са толкова значителни, колкото други, обсъждани при предишни посещения, но са важни за нас днес в Щатите и в контекста на взаимоотношенията ни с България“, каза Джон Съливан.

Енергийната независимост и диверсификация са много важни за всяка държава като въпрос на национална сигурност, изтъкна американският дипломат в ефира на бТВ.

„С това послание идвам в София – да се опита да диферсифицира своите източници на енергия, било то от газ от множество източници, не само от един, или атомно гориво, идващо от множество източници. Идеята е, че множеството източници намаляват риска, а рискът би могъл да бъде например природно бедствие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, изцяло необвързано с политическо решение, това би могло да доведе до огромна икономическа дислокация в страната, ако е била твърде зависима от един източник на енергия“, каза зам.-държавният секретар на САЩ.

Той бе категоричен, че както и за „Северен поток II”, американското правителство не подкрепя „Турски поток”.

„Това, което подкрепяме, както казах по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ“, уточни Съливан.

„Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят „Грипен” не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които „Локхийд Мартин” продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на „Грипен”. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10“, коментира дипломатът.

Той добави, че в крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност.

„Не е като Черния петък или подобно събитие за търговия на дребно, става дума за национална сигурност и за участието на България като съюзник в НАТО. Вярваме, че тези Ф-16, които други съюзници в НАТО са закупили и ползвали, САЩ вече са направили значителна инвестиция в България, в българските Военновъздушни сили и в армията като цяло. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както „Грипен” не биха могли“, каза Джон Съливан.

По повод инцидента в Керченския проток, американският дипломат посочи, че той е част от по-големите опасения на САЩ и други съюзници за действията на Русия в Украйна, включително Крим. „Призоваваме за реакция и разглеждаме със съюзниците си нашия отговор на инцидента. Работим за освобождаването на украинските кораби, на украинските моряци, включително ранените при този инцидент. Тяхното освобождаване би било минимална стъпка напред, но сме в преговори със съюзниците относно нашата реакция и отговора ни, така както сме били през последните 4-5 години по отношение на това как да реагираме на действията на Русия спрямо Украйна“, каза още Джон Съливан.


image0 (9K)