Деца от Стара Загора изработиха мартенички с благотворителна цел

Община Стара Загора се включи в инициативата на Културно-информационен център „Етносвят България” и ОУ „Георги Райчев” за изработването на мартенички с благотворителна цел.

Част от творческата работилничка бе и зам.-кметът Милена Желева, за да сътворят заедно с възпитаниците на училището изящни червено-бели украшения.

Гостите бяха посрещнати с питка, а учениците разказаха историята на мартеницата в българския фолклор, като поздравиха присъстващите със стихчета.

Направените днес символи на Баба Марта ще бъдат подарени на малчугани от Домове за деца лишени от родителски грижи. Коронката на майсторството стана първомартенските „Пижо и Пенда”, които ще бъдат закачени в сградата на Община Стара Загора.

Зам.-кметът зарадва присъстващите с обяснението, че в Инвестиционната програма на Община Стара Загора за 2020 година са включени необходимите три климатика за оборудване на концертната зала в сградата на „Етносвят“, тъй като през зимния сезон тя не се ползва. Това е едно дългогодишно желание на сдружението, което ще позволи пълноценно използване на сградата, стана ясно по време на събитието.

На творческото ателие присъстваха и зам. областният управител Красимир Червилов и началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова.

Милена Желева прави мартеници и с второкласници от 4 ОУ „Кирил Христов“ в Регионалния исторически музей.


image0 (9K)