Деца от градовете в област Стара Загора на олимпиада по пътна безопасност

Семинар на тема „Най-добри практики в пътната безопасност“ ще се проведе на 22 януари 2019 г., вторник, от 10,30 ч. в общинската зала „П. Р. Славейков“ в Стара Загора, а на следващия ден започва олимпиада по пътна безопасност.

С провеждането на двете мероприятия Община Стара Загора подкрепя възпитаването на безопасно поведение на пътя от най-ранна възраст.

Обща кауза под мотото „Сътрудничество чрез приятелство“ обединява организаторите от Института за пътна безопасност, Община Стара Загора, Регионално управление на образованието и Aй енд Джи Брокерс. Програмата на семинара дава възможност за по-задълбочено изучаване на безопасността на движението по пътищата от нашите деца. Тя е обособена в няколко отделни модула и включва дискусии относно планиране на безопасна градска среда, градска мобилност, анализи и решения на конкретни примери от пътната ифраструктура и одити по пътна безопасност.

На следващия ден в общинската спортна зала „Иван Вазов“ Институтът за пътна безопасност ще проведе „Олимпиада по пътна безопасност“, която стартира за първи път през месец ноември 2018г. в София. Целта на инициативата е да обхване максимален брой образователни институции в страната. В област Стара Загора ще се включат ученици от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан и др.

Старт на олимпиадата ще бъде даден на 23.01.2018 година от 10.30 часа. В него ще участват около 400 деца от старозагорските училища. За провеждането на състезанието- игра „Стани безопасен” са сформирани два отбора по 6 ученици от 6 клас. По регламент децата ще имат право да ползват жокер „Обади се на приятел“, като сред тях ще бъдат участващите в откриването официални лица. Ще бъде направена презентация на Института по пътна безопасност за методите на провеждане на обучение по БДП в училище.

Олимпиадата по БДП ще протече в два кръга. В първия кръг ще вземат участие всички записали се ученици от трети и седми клас. През месец януари учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втория кръг през месец март. Най-добре представилите се 50 от тях ще получат безплатно обучение по управление на картинг.

Учениците от трети клас ще попълнят тестове от десет въпроса на хартия през месеците януари и февруари. Най-добрите 200 ще участват във втория кръг, а най-добре представилите се 50 от втория кръг ще получат награди.

Идеята на организаторите е по този начин да се повишат знанията и уменията на децата за отговорно поведение по пътищата, да се създадат механизми за извън класно обучение по безопасност на движението по пътищата и др.


image0 (9K)