Деца дариха кувьози на Клиниката по неонатология в Стара Загора с акция „Жълти стотинки“

В Клиниката по неонатология в АГ комплекса на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД Стара Загора получиха особенно ценен и малко необичаен подарък от… деца.

[ad id=“225664″]

В кампанията „Жълти стотинки“, стартирала още през 2008 г. от София, бяха събрани пари от деца, ученици и студенти от цялата страна за два съвременни интензивни кувьоза за недоносени бебета.

С акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца, монетите се събират целогодишно и с тях се подпомагат различни детски отделения в България. През 2018 година средствата са определени за Стара Загора.

Доц. Христо Мумджиев, началник на Клиниката по неонатология, сподели за ЗАРАТА, че той и екипът му са изключително благодарни на децата за направеното дарение.

Като отделение съществуваме от далечната 1965 година, а сме Клиника също от не малко години, продължи разказа си доц. Мумджиев. За закупуване на апаратура през последните 2-3 десетилетия почти не можем да говорим. Нейното количество е минимално. Болницата се опитва да ни осигури заплати и необходимите медикаменти и консумативи.

Получаваме апаратура единствено и само под формата на дарение. Тук дори мебелите и дограмата, които виждате, както и ремонтът преди 13 г. са акт на жест. Получавали сме апаратура и по линия на „Българската Коледа“. Нашите пораснали недоносени деца и родители също постоянно даряват, макар и неголеми суми, но те пък винаги са насочени към най-необходимото за момента място. Последната голяма помощ дойде при нас по един европейски проект по т.н. „Норвежка програма“ за около 350 хил. лева.

[ad id=“263680″]

Изобщо не сме очаквали, че „Жълти стотинки“ ще съберат 50 хил. лева за година, единодушни са медиците от екипа на Клиниката. Благодарни сме първо, че от Сдружение Съзидание 2012, които са координатори на акцията, ни попитаха от какво имаме нужда.

А защо тези пари бяха насочени точно към Стара Загора? – Защото нашата брадва сече на едно и също място – образно отговаря доц. Мумджиев. Хората са наясно, че ние работим целенасочено от години и ни имат доверие.

Друг е въпросът, че тази апаратура се амортизира бързо и болницата няма средства да я поддържа. Става така, че ние сме като богатите бедняци – чорапите си не ги перем, като се изцапат, а ги изхвърляме, продължава доцентът. Защо казвам това? – Защото имаме два такива като подарените преди дни кувьози, които чакат само едни 1 000 лева за ремонт, но те няма откъде да дойдат, защото тях трябва да ги поеме болницата… Вие сами правете сметката : 22 000 струват новите…

Ако сега ме питат от какво има нужда Клиниката, бих отговорил веднага: Имаме нужда от подадена ръка.


image0 (9K)