Децата от Стара Загора на сцените на Европа

Държавна опера-Стара Загора стартира на 24 ноември от 19.00 часа на сцената на Операта своята нова рубрика „Децата от Стара Загора на сцените на Европа“.

В поредица от концерти ще бъдат представени младите таланти, родени в „града на липите“, които вече имат своите спечелени международни конкурси и успешни изяви по международните музикални сцени.

Първият участник в цикъла „Децата от Стара Загора на сцените на Европа“ е младата цигуларка-виенска възпитаничка Валери Драганова, която заедно с оркестъра на Старозагорската опера ще бъде солист в Концерта за цигулка и оркестър № 4 в Ре-мажор от Моцарт. В концертната вечер ще прозвучи още една Моцартова творба – неговата увертюра към операта „Идоменей“, а във втората част на концерта почитателите на Шуберт ще могат да се насладят на Симфония №8 „Недовършена“. На диригентския пулт ще застане италианският диригент Пиер Калабрия.

Валери Драганова е родена през 1991г в Стара Загора в семейство на музиканти. Скоро след това се премества с родителите си в София, където започва да пее в детския хор на Българското Национално Радио.
От 6 годишна възраст свири на пиано и виолончело, а две години по-късно започва да учи цигулка в НМУ „Любомир Пипков” – София с преподавател Благородна Танева. През 2007 г. е приета да учи паралелно в Нов Български Университет като млад студент в класа на проф.Минчо Минчев, който помага за нейното музикално израстване. През 2010г завършва своето средно музикално образование в София и се мести във Виена, за да продължи обучението си в Университета за музикални и сценични зкуства в класа по цигулка на проф. Гералд Шуберт.
През 2014 г. печели академията на Виенска филхармония „Ангелика Прокоп”, която ѝ дава възможност да участва в летния фестивал в Залцбург, на който свири камерна музика и участва в оперните спектакли на Виенските филхармоници. Същата година участва и във фестивала за камерна музика „Локенхаус”, на който свири с Николас Алтщат, Куатуор Ебене, Вилде Франг, Лиза Фретчман и други.
От 2015 година е млад интендант в австро-унгарския камерен оркестър на Адам Фишер , който изнася редица концерти в Европа и Латинска Америка. Междувременно участва в майсторските класове на проф. Съни Лий, проф. Стефан Камиларов, проф. Михаел Фришеншлагер , проф. Доминика Фалгер , проф. Андреас Янке, Мила Георгиева и други.
Носителка е на първа награда на конкурса за немска и австрийска музика – Бургас и на втора награда на конкурса „Тодор Тошков” – Белград.
Изнася соло концерти с Пазарджишка филхармония, както и камерен концерт в радио Братислава.
През 2016г. завършва със степен бакалавър във Виена.


image0 (9K)