Десетки протести в цяла България и днес. Блокади на възлови пътища

За пореден ден в няколко града на страната ще се проведат протести срещу високите цени на горивата, смяна на системата и в подкрепа на майките на деца с увреждания.

София

В столицата се очаква да има затруднения в движението заради няколко протеста. Протест и шествие с искане за оставката на правителството ще се проведе на пл. „Народно събрание“ от 11.00 часа. Очаква се шествието да започне в 13.00 и да свърши в 16.30 часа. Маршрут – пл. „Народно събрание“, бул. Цар Освободител“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. Орлов мост до езерото Ариана.

В 13.00 часа в парк „Княжеска градина“ ще започне митинг протест и шествие – молитва „За свобода на вероизповеданието“. Маршрутът на шествието, което ще започне в 14.30 и се очаква да приключи в 16.00 часа е Княжеска градина“, ул. „Гурко“, ул. „Г. С. Раковски“, престой пред сградата на ЕК – 10-15 минути, бул. „Патриарх Евтимий“, парково пространство НДК.

Общ национален протест и автошествие „Смяна на системата“ ще започне на пл. „Княз Александър I Батенберг“ в 15.00 часа. Демонстрацията ще продължи до 22.00 часа. Предвижда се пристигане на автошествия от различни градове. С оглед осигуряване на паркиране на автомобилите ще бъдат затворени за обществено ползване паркингите на пл. „Княз Александър I Батенберг“ и пл. „Ал. Невски“ от 08.00 часа до приключване на събитието. Няма заявено шествие, но се очаква да е затворен за движение бул. „Цар Освободител“ от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Независимост“. Ще има затруднения на трафика на основните входове на град София около пристигането на шествията, което предполагаме че ще е в интервала 12.00 до 15.00 ч.

Въпреки че в петък Валери Симеонов съобщи, че се оттегля от поста на вицепремиер, част от майките на деца с увреждания обявиха, че ще продължат с протеста си, който ще бъде само присъствен, докато оставката не бъде гласувана в Народното събрание.

Пазарджик и Пловдив

Жители на двата града ще тръгнат към столицата, за да протестират срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост. В Пловдив сборният пункт отново ще бъде на паркинг на хипермаркет на бул. „България“ в 08.00 часа. Очаква се в 09.00 часа част от протестиращите да тръгнат към Пазарджик. Тези от тях, които остават в Пловдив, ще тръгнат на протестно шествие в 09.30 часа, като ще преминат по маршрут: бул. „България“ – бул. „Васил Априлов“ – бул. „Шести септември“ – бул. „Източен“ – бул. „Христо Ботев“ – кръговото на Централна гара – ул. „Иван Вазов“, където е и крайната дестинация. Там участниците в шествието ще оставят колите си и ще тръгнат към сградата на Общината, за да продължат протестните действия. „Носете българския си дух! Всичко е в наши ръце!“, призовават организаторите на протеста в Пловдив. В Пазарджик сборният пункт ще е в 9.00 часа на битака в града, като протестиращите ще останат 1 час там, след което в 10.00 часа с автомобилите си ще тръгнат организирано към София, където ще се присъединят към протестиращите там. Очаква се към протестното шествие да се присъединят и протестиращи от Пловдив, с които заедно ще потеглят към столицата.

Варна

В 13.00 часа се предвижда провеждане на автошествие, което ще тръгне към сградата на Общината, където в 14.00 часа ще започне протестът на жителите на града.

Благоевград

Жители на общините Разлог и Банско предвиждат протест и блокада на пътя Симитли – Гоце Делчев. Официално протестът е обявен за 12.00 часа, а за сборен пункт е определен районът на комплекс „Реденката“ край Разлог.

Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки, жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града. Към този момент няма нагласи за блокиране на пътя към границата с Гърция.

Очаква се в 13.00 часа жителите на Петрич да се съберат на паркинга при общинската болницата, а след това се планира да бъде затворен ГКПП „Кулата“. Очаква се в действията да се включат и групи от община Сандански, както и близките населени места.

Организаторите на протестите в Благоевград също заявиха готовност да блокират международния път Е-79 днес, без да отменят официално обявената дата на протеста – 19 ноември, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане.

Бургас

В Бургас продължава протестът срещу цените на горивата. В 12.00 часа протестиращите ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града.

Ямбол

Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към Граничен пункт „Лесово” до село Тенево около 11:30 часа. Другото автошествие ще се отправи към автомагистрала „Тракия”. В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12:30 часа.

Сливен

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР-паркинга на „Дамарски мост“, след което от 11:00 часа е предвидено протестно автомобилно шествие в града. След него протестиращите отново ще се отправят към автомагистрала „Тракия“ и ще се опитат да я блокират, така както успяха миналата неделя.

Ловеч

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната. Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард „България“. Жители на Троян се събират на па мирен протест в 12.00 ч. на пътя Ловеч – Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно протестът им ще продължи с шествие по основните улици в Троян.

За втора поредна неделя протест ще има и на пътя София-Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.

Не се предвижда блокиране на пътища в районите на заявените протести.

Хасково

Протестът в Хасково ще започне в 8 часа на паркинга на „21-ви век“. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград. В село Крепост протестиращите от Хасково трябва да се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно да потегли към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград плануват да затворят движението през граничния пункт „Капитан Петко Войвода“ към Гърция.

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията. 

От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия. 

Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие. 

Екипи на МВР ще има и по пътя Перник-София, тъй като се очаква някои от протестиращите да пристигнат в столицата.

От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.


image0 (9K)